National Geographic
0

2,7 miliona Amerikanaca gledalo prvi film o ubistvu Bin Ladena

FENA
Više od 2,7 miliona osoba gledalo je u SAD-u prvi film o vojnoj operaciji koja je dovela do smrti prvog čovjeka Al-Kaide Osame bin Ladena.

Objavila je to u ponedjeljak tv stanica National Geographic koja je emitirala taj program dva dana prije američkih predsjedničkih izbora. U saopćenju kablovska tv stanica National Geographic istaknula da je film bio najgledaniji program na njenom kanalu ove godine te da zauzima šesto mjesto na listi najgledanijih programa u njezinoj historiji.

Kad je prošlog mjeseca najavljeno da će film "SEAL Team Six: The Raid on Osama bin Laden" biti premijerno emitiran dva dana prije predsjedničkih izbora 6. novembra, pokrenuta su brojna pitanja.

Činjenica da je Harvey Weinstein, moćan holivudski producent i skupljač sredstava za kampanju sadašnjeg predsjednika Baracka Obame, distributer i jedan od direktora produkcije tog 90-minutnog trilera, pokrenula je govorkanja o filmu.

Redatelj John Stockwell odbacio je, međutim, sumnju u propagandu u korist sadašnjeg predsjednika i negirao da bi mu film trebao privući neodlučne birače manje od 48 sati prije otvaranja birališta. Drugi film o toj operaciji, u režiji Kathryn Bigelow, trebao bi se početi prikazivati u kinima u januaru iduće godine.