GBU-43/B
56

Pentagon objavio snimak ispaljivanja i eksplozije "majke svih bombi" na Afganistan

Klix.ba
Pentagon je objavio novi video koji prikazuje ispuštanje i detonaciju najveće nenuklearne bombe bombe GBU-43/B MOAB na kompleks tunela koje koriste ekstremisti IDIL-a u pokrajini Nangarhar, u istočnom dijelu Afganistana.

"Ova bomba upotrijebljena je protiv ekstremista IDIL-a i bačena na pećine koje su koristili kao sklonište. Oružje je postiglo svoju namjenu", rekao je general John Nicholson, američki zapovjednik u Afganistanu.

Masivna bomba GBU-43/B je najveća nenuklearna bomba koju je Amerika koristila u sukobima. Prvi put je testirana 2003. godine, a nikada prije toga nije korištena.

Afganistanske specijalne jedinice su uz pomoć američkih zračnih snaga počele vojnu operaciju protiv ekstremista IDIL-a u istočnom Afganistanu prije 13 dana.

Afganistansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je u eksploziji uništena baza IDIL-a i ubijeno 36 ekstremista.

"Mete IDIL-a redovno su bombardovane, ali sinoćnji napad je bio najsnažniji", kazao je guverner pokrajine Nangarhar Ismail Shinwary.

MOAB se gotovo u cijelosti sastoji od eksploziva, a njen udarni val pouzdano uništava sve u polumjeru od 150 metara i širi se kroz tunele, pećine i kanjone, zbog čega je idealna za uništavanje baza ukopanih u prirodnim skrovištima.

Zbog svoje veličine i težine od 9.800 kilograma ne mogu je koristiti konvencionalni bombarderi pa je izbačena pomoću padobrana iz teretnog aviona MC-130.