Svijet
0

Pentagon objavio fotografije nasilja američkih vojnika nad ratnim zarobljenicima

Klix.ba
Pentagon objavio seriju od blizu 200 fotografija , nastalih u posljednjih 12 godina, koje prikazuju nasilje američkog vojnog osoblja nad zarobljenicima u Iraku i Afganistanu.

Fotografije su objavljene na zahtjev američke Unije za ljudska prava (ACLU).

Naime, 2004. godine izbio je pravi skandala, kada su u javnost procurile fotografije na kojima se vidi američko vojno osoblje kako maltretira i ponižava zarobljenike u iračkom zatvoru Abu Ghraib.

Kako su izjavili iz Pentagona, nakon ovog skandala sankcionisano je 65 članova američke vojske, uključujući i izricanje jedne doživotne zatvorske kazne.

ACLU se za objavljivanje ovih fotografija borio punih 10 godina, a kako su izjavili iz ove organizacije, pretpostavljaju da postoji još oko 1.800 fotografiju, te kako će uložiti sve potrebne napore kako bi javnost imala priliku da ih vidi.

"Ove fotografije su najbolji dokaz za nasilje, ponižavanje i zločine u pritvorskim jedinicama naše vojske", rekao je direktor ACLU-a, Jameel Jaffer.

Naime, Bijela kuća je još 2009. godine izdala naredbu za objavljivanje fotografija, ali je kasne promijenila mišljenje ocijenivši kako "nema koristi od objavjivanja materijala koje će doprinijeti širenju mržnje i antagonizma".