{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pentagon mijenja politiku prema gay vojnicima

F
25.3.2010. u 18:46
0
1
Pentagon mijenja politiku prema gay vojnicima
0
Pentagon mijenja politiku prema gay vojnicima
Foto: Reuters
Američki ministar odbrane Robert Gates je objavio da će Pentagon početi ublažavati provedbu politike "ne pitaj, ne govori", koja homoseksualcima u vojsci zabranjuje da otvoreno pokazuju svoju spolnu orijentaciju.
Između ostalog, Gates je rekao da će Pentagon podići prag za odgovarajući nivo informacija potrebnih za pokretanje "vjerodostojne istrage" o nečijem homoseksualnom ponašanju. Ta pravila, koja su na snazi od 1993., propisuju postupak otpusta iz vojske zbog homoseksualnog ponašanja. Procjenjuje se da je 13.000 osoba otpušteno iz vojske prema tom zakonu.

Promjenama će se podići rang oficira koji ima ovlasti pokrenuti istragu, oficira koji provodi istragu i oficira koji odlučuje o otpustu iz vojske.

Nove smjernice stupit će na snagu odmah i primijenit će se na neke otvorene slučajeve. One se smatraju privremenim rješenjem dok Kongres ne odluči o pozivu predsjednika Baracka Obame za ukidanje politike "ne pitaj, ne govori".

"Vjerujem da ove promjene predstavljaju značajno poboljšanje u načinu na koji se sadašnji zakon provodi u praksi, ponajprije osiguravajući veću mjeru zdravog razuma i pristojnosti u rješavanju tih složenih i teških pitanja za sve uključene, rekao je Gates na konferenciji za novinare u Pentagonu.

Predsjednik Obama i admiral Mike Mullen, načelnik američkog združenog stožera, podržali su zakonodavno ukidanje politike "ne pitaj, ne govori". Neki visoki vojni časnici izrazili su zabrinutost zbog uticaja ukidanje zabrane na koheziju i moral jedinica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: