{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pentagon: Hrvatska, Makedonija i Albanija ispunjavaju kriterije za članstvo u NATO-u

F
21.2.2008. u 09:35
0
0
Pentagon: Hrvatska, Makedonija i Albanija ispunjavaju kriterije za članstvo u NATO-u
0
Pentagon: Hrvatska, Makedonija i Albanija ispunjavaju kriterije za članstvo u NATO-u
Pentagon smatra da su zemlje članice Jadransko-američke povelje - Hrvatska, Makedonija i Albanija - ispunile kriterije za članstvo u NATO-u i zalagat će se da na samitu u Bukureštu dobiju pozivnice za članstvo, izjavio je u srijedu visoki dužnosnik američkog ministarstva odbrane.
"Kada je riječ o proširenju NATO-a, ova zgrada (Pentagon) je mišljenja da su vojni kriteriji svakako ispunjeni.. Šest tjedana prije Bukurešta zalagat ćemo se u ime te tri zemlje, ističući njihove prednosti, kako bi postale članice Saveza", rekao je Daniel Fata, zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD za Europu i NATO na
konferenciji za novinare nakon sastanka Jadransko-američke povelje u Pentagonu.

Rekavši kako će SAD u Bukureštu imati samo jedan od 26 glasova članica NATO, Fata je naglasio da "Hrvatska, Makedonija i Albanija još imaju lavovski dio posla da učine završni napor prema saveznicima iz NATO-a, kako bi osigurale pozitivni ishod samita, odnosno članstvo".

Naglasio je kako "SAD smatraju da sve tri zemlje ispunjavaju kriterije i vjeruju da će sve tri biti pozvane u NATO-a", te da na sastanku nije raspravljano o varijanti da budu pozvane dvije, ili jedna zemlja.

Izrazio je nadu u da će spor oko imena Makedonije, čiji prijem u NATO zbog toga osporava Grčka, biti riješen u sadašnjem krugu pregovora, pod okriljem UN.

Sve tri zemlje napravile su "zapanjujući napredak u moderniziranju svojih ministarstava i oružanih snaga, od vojske s obveznim novačenjem do potpuno dobrovoljnih snaga", rekao je Fata i dodao da SAD visoko cijene angažman triju zemalja u Afganistanu i Iraku.

Na IV godišnjem ministarskom sastanku Jadransko-američke povelje, prvom koji se održava u SAD-u, razgovaralo se i o budućnosti te inicijative nakon ulaska njezinih članica u NATO, te o sigurnosnoj situaciji na Kosovu i regiji.

"Razgovarali smo o tome kako sve četiri zemlje mogu pomoći stabilizaciji Kosova, kod razvoja institucija, mentorskih usluga. To je predmet interesa i brige svih ali i prilika za suradnju", kazao je Fata, prenijela je Hina.

Albanski ministar Fatmir Mediu, ocijenio je kako je neovisnost Kosova "važan događaj za Kosovo i Balkan, koji će pomoći i u transformaciji Srbije", te da će drugi važan korak u orijentaciji regije prema NATO-u i EU biti pozivnica u NATO za "jadransku trojku".

"Poznato je da Hrvatska podržava Ahtisaarijev plan i da držimo kako je rješenje statusa Kosova u interesu mira i stabilnosti regije", rekao je hrvatski ministar obrane Branko Vukelić.

Hrvatska je, po njegovim riječima, spremna pomoći Kosovu u jačanju institucija države, demokratizaciji društva, borbi protiv kriminala, kako bi Kosovo postalo stabilno i stremilo euroatlantskim integracijama.

U zajedničkoj izjavi sa sastanka, članice su se suglasile da Jadranska povelja treba nastaviti s djelovanjem, kao "korisna institucija za podršku daljnjem napretku BiH, Crne Gore i Srbije u partnerstvo za mir NATO-a i daljni doprinos regionalnoj suradnji".

Najavljeno je i razmatranje mogućnosti za "službenu suradnju Jadranske povelje i zemalje središnjeg Balkana". Na upit o toj suradnji, Fata je odgovorio kako bi to prije svege trebala biti "mentorska" pomoć u pripremama za NATO-a, za što će prijedloge pripremiti stručne skupine do idućeg ministarskog sastanka
Jadransko-američke povelje u Makedoniji.

U zajedničkoj izjavi sa sastanka, Hrvatska, Makedonija i Albanija potvrdile su predanost da zadrže zamah i nastave s pojačanim naporima ako bi dobile poziv da se pridruže Savezu na samtu u Bukureštu".

Ministar Vukelić zahvalio se SAD-u na velikoj potpori Hrvatskoj za otporu njezinom članstvu u NATO-u.p

"Suglasili smo se da se aktivnosti Jadranske povelje nastave i nakon članstva u NATO-u, jer je se kroz dijalog i susrete u njoj produbljuju procesi koji jačaju sigurnost i stabilnost u regiji", rekao je Vukelić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Hrvatska je, po njegovim riječima, na sastanku predstavila svoje aktivnosti u Afganistanu, gdje daje izuzetan doprinos misiji ISAF-a.

"Hrvatski OMLT tim, za obuku afganistanskih snaga, obavlja fantastičan posao. Oni su jedini OMLT tim iz ne-NATO članice u Afganistanu i današnja prezentacija njihovog rada bila je prvoklasna", rekao je Daniel Fata.

Ministar Vukelić kazao ja kako je "uspjeh hrvatskog OMLT tima i obavljanje najsloženijih poslova, dokaz kvalitete priprema i rada hrvatskih časnika i vojnika", što potvrđuju i sudjelovanjem u 15 mirovnih misija u svijetu. U sastavu OMLT tima u Afganistanu je 27 hrvatskih časnika i vojnika, koji rade na obuci afganistanske vojske.

S američke strane od članica Jadranske povelje nije zatraženo da povećaju svoje kontingente u Afganistanu ili Iraku, rekao je Daniel Fata odgovarajući na pitanje novinara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: