Ostaje nada
5

Pence: Miroljubivi ishod na Korejskom poluotoku još moguć

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Denuklearizacija Korejskog poluotoka još se može postići mirnim putem zbog novog američkog angažmana s Kinom, izjavio je u subotu američki potpredsjednik Mike Pence, uprkos strahovanjima da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla izvesti novu nuklearnu probu.

Južna Koreja u stanju je povišene pripravnosti uoči druge bitne godišnjice na izolovanom Sjeveru koja bi mogla biti povod za novu nuklearnu probu ili testiranje balističkih projektila, uz veliku koncentraciju teškog naoružanja s obje strane granice.

Napetosti su naglo porasle u posljednjim mjesecima nakon što je Pyongyang izveo dvije nuklearne probe u prošloj godini i lansirao je niz balističkih projektila, prkoseći rezolucijama UN-a i sankcijama.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će spriječiti Sjevernu Koreju da bude u stanju da pogodi Sjedinjene Države nuklearnim projektilom, ali je njegov zamjenik izjavio u Sydneyu u subotu kako je miroljubivi ishod još moguć zbog približavanja Pekinga i Washingtona.

"Istinski vjerujemo da naši saveznici u regiji i Kina mogu izvršiti pritisak kako bismo ostvarili istorijski cilj Korejskog poluotoka bez nuklearnog oružja mirnim sredstvima", izjavio je Pence.

"Ohrabreni smo koracima koje je Kina poduzela do sada", kazao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom.

Trump je u ovoj sedmici pozdravio kineske napore na "suzbijanju pošasti koju predstavlja Sjeverna Koreja" nakon što su sjevernokorejski državni mediji upozorili na "super-moćne preventivne udare", prenosi Reuters.