{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pelosi: Kongres neće finansirati povećanje američkih snaga u Iraku

F
8.1.2007. u 11:28
0
0
Pelosi: Kongres neće finansirati povećanje američkih snaga u Iraku
0
Pelosi: Kongres neće finansirati povećanje američkih snaga u Iraku
Foto: AFP
Demokrati koji sada vode američki Kongres neće dati predsjedniku Georgeu W. Bushu "bjanko ček" za vođenje rata u Iraku, izjavila je u nedjelju predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi sugerirajući da bi Kongres mogao uskratiti finansiranje slanja dodatnih vojnih snaga u Irak.
Pelosi je naglasila kako Demokratska stranka podržava ukupno povećanje oružanih snaga "da bi zaštitile američki narod od bilo kakve prijetnje nacionalnim interesima, bez obzira gdje se ona dogodila. No to je različito od povećanja broja vojnika u Iraku". Dodala je kako demokrati neće uskratiti finansiranje snagama koje su već u Iraku.

No, sredstva za daljnja pojačanja u Iraku, a predviđa se da će Bush narediti slanje dodatnih 20.000 vojnika, proći će najstrožu kontrolu, kazala je Pelosi u emisiji TV mreže CBS "Face the Nation".

"Na predsjedniku je teret opravdanja bilo kakvih dodatnih sredstava za misiju. Kongres je spreman iskoristiti svoja ustavna prava kako bi postavio pitanje opravdanosti tih troškova i rezultata koje ćemo dobiti", istakla je Pelosi. "Ne postoji 'carte blanche', 'bjanko ček' za njega da tamo čini što god želi", dodala je kongresna čelnica.

Na traženje da komentira izjave Pelosi, glasnogovornik Bijele kuće Alex Conant rekao je kako Bush pozdravlja svaku ideju o Iraku koja "vodi uspjehu".

"Drago nam je da predsjednica želi da uspijemo u Iraku", rekao je Conant.

Predsjednik Bush bi, kako se najavljuje, u srijedu trebalo da predstavi novu američku strategiju za Irak, koja uz povećanje broja američkih vojnika previđa i odobravanje više sredstava za zapošljavanje i obnovu u Iraku.

Bijela kuća radi i na zahtjevu za odobravanje dodatnih sredstava za finansiranja ratova u Iraku i Afganistanu, od rekordnih 100 milijardi dolara, koji bi Bush trebalo da podnese Kongresu 5. februara, zajedno s prijedlogom novog proračuna.

Republikanci u Kongresu izrazili su sumnju da demokrati žele ili mogu omesti predsjednikove planove. "Kongres nije sposoban za upravljanje taktikama u ratu", izjavio je čelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell u programu televizije Fox News.

Demokratski senator Joe Biden, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Senata koji je u nedjelju potvrdio da će se kandidirati za predsjedničke izbore 2008., rekao je kako bi povećanje broja vojnika u Iraku bila "tragična pogreška" ali da on ne vjeruje da Kongres ima ustavna prava preispitivati Bushovu vojnu strategiju jer predsjednik ima ovlasti vrhovnog zapovjednika za vođenje rata.

"Praktično nema načina da se kaže - gospodine Predsjedniče tanite", osim ako se dovoljno republikanaca ne pridruži demokratima i uvjeri Busha da mu je strategija pogrešna. "Ne možete se igrati i reći ne možeš potrošiti novac na to i na ovo", rekao je Biden u emisiji "Meet the Press" TV NBC.

John McCain, republikanski senator iz Arizone i također predsjednički kandidat za 2008., koji zagovara slanje 100.000 dodatnih vojnika u Irak u nedjelju je u u The Washington Postu napisao kako je upućivanja pojačanja na neodređeno vrijeme nužno za osiguranje mira na Bliskom istoku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: