Strašna svjedočenja
10

Pedofilu 175 godina zatvora: Doktora iz SAD-a za zlostavljanje optužilo 168 gimnastičarki

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Pedofil Larry Nassar, doktoru u gimnastičkoj reprezentaciji SAD-a, u odvojenom je slučaju zbog zlostavljanja američkih gimnastičarki dobio jedinstvenu kaznu zatvora od 175 godina. Ranije je osuđen na 60 godina zatvora zbog zbog posjedovanja materijala s pedofilskim sadržajem.

Nassar je radio u američkoj gimnastičkoj reprezentaciji od 1986. godine. Za zlostavljanje ga je optužilo 168 djevojaka, danas hrabrih žena koje su tražile od sutkinje u Michiganu da se suoče s njim na suđenju.

"Vi ne zaslužujete ikad više kročiti nogom iz zatvora. Osuđujem vas na 40 godina zatvora, a prema ovim tačkama optužnice, kad se sve to sabere, idete u zatvor na 175 godina. Kad preživite 60 godina zatvora koje ste dobili na federalnom sudu, počinje teći ova kazna. Upravo sam potpisala vašu smrtnu presudu. Ako ikad izađete iz zatvora, što je malo vjerojatno, morat ćete se registirati kao što moraju svi seksualni predatori", rekla je sutkinja Rosemarie Aquilina, koja je za sedam dana saslušala 156 od 169 zlostavljanih djevojaka i njihovo potresno suočavanje sa zlostavljačem.

Prije presude sudu i javnosti obratio se i Larry Nassar.

"Ova svjedočenja svih vas i sve što ste rekle imala su značajan utjecaj na mene. Jako me sve to potreslo, ali znam da to nije ni blizu onoga što sam ja učinio vama. Nema riječi kojima bih opisao koliko mi je žao zbog svega što sam vam napravio i molim vas da mi oprostite. Ove vaše riječi ponijet ću sa sobom u grob", rekao je kroz suze.

Žrtve pohotnog doktora imale su manje od 15 godina kad ih je zlostavljao. I nisu to bile samo gimnastičarke, jedna od njegovih žrtava bila je Kyle Stephens, kćerka njegovog prijatelja koju je zlostavljao kad je imala samo 12 godina.