Javnost bijesna
0

Pedofil iz Južne Koreje pušten iz zatvora nakon odsluženja kazne za silovanje 8-godišnjakinje

M.G.
Cho Doo (Foto: MBC)
Cho Doo (Foto: MBC)
Ljutiti demonstranti bacali su jaja i uzvikivali uvrede dok je jedan od najzloglasnijih dječjih predatora Južne Koreje pušten iz zatvora u južnom Seulu u subotu poslije 12-godišnje kazne zatvora.

Organi za provođenje zakona stavila su 69-godišnjem Cho Doo-u elektroničku narukvicu za praćenje i otpratila ga do njegove kuće u obližnjem Ansanu gdje su vlasti dodale i nadogradile sigurnosne kamere i obećale da će vršiti 24-satno nadgledanje muškarca koji stanovnici još uvijek vide kao rizik za njihovu zajednicu.

Kako piše Indenpendent, Cho je osuđen za otmicu i silovanje osmogodišnje djevojčice u crkvenom kupatilu u Ansanu 2008. godine u brutalnom napadu koji joj je nanio teške, trajne povrede. Slučaj je šokirao i užasnuo naciju i izazvao izljev simpatija javnosti za djevojčicu, što je inspirisalo hit film pod nazivom "Nada".

Otprilike milion ljudi od 2017. godine potpisalo je više internetskih peticija predsjedniku koji se protive Choovom puštanju, a kojih su stanovnici Ansana godinama strahovali.

Deseci demonstranata, koji su držali natpise "Cho Doo-soon u pakao" i uzvikivali parole kojima se poziva na njegovu kastraciju ili pogubljenje, sakupljali su se satima ispred zatvora rano danas usred jakog policijskog prisustva. Policajci su rastjerali neke demonstrante koji su privremeno blokirali put do zatvora ležeći i zaključavši ruke, što je, čini se, odgodilo Choovo puštanje za oko pola sata.

Sjedokosi Cho, odjeven u kapicu i bijelu masku za lice, kasnije je stigao u probacijski ured u Ansanu usred niza bljeskova kamera gdje su službenici registrirali njegov uređaj za praćenje. Nije odgovarao na novinarska pitanja da li se pokajao, ali se dva puta poklonio prije nego što je otpraćen kući.

Ministarstvo pravde odbilo je raniji zahtjev gradonačelnika Ansana da Cho ostane izoliran u "zaštitnoj" ustanovi nakon završetka zatvorske kazne. Ministarstvo je reklo da je odlučilo prevoziti Choa vladinim vozilom jer bi mu omogućavanje korištenja vlastitog automobila ili javnog prijevoza moglo riskirati "fizički sukob" s drugim građanima. Internetske oglasne ploče i društveni mediji vrve od komentara koji mu prijete kaznom.

Kako bi umanjili javnu anksioznost, vlasti su nedavno pojačale patrole i sigurnosne položaje u okolini Choa.

Ansanova gradska vlada rekla je u izjavi da je tim od 12 zaštitara - bivših vojnika specijalnih snaga ili specijalista za borilačke vještine - smješten u patrole koje 24 sata dnevno patroliraju oko Choove kuće. Zvaničnici također dodaju još 20 sigurnosnih kamera, kao i nova ulična svjetla.

Mo Youngshin, policajac u Ansanu, rekao je da se oko 30 policajaca svakodnevno mobilizira kako bi patroliralo susjedstvom. Rekao je da su policija i Ministarstvo pravde nedavno organizovali zajedničku obuku o brzoj mobilizaciji svog osoblja da odgovore ako Cho počini zločin.

Porodica žrtve lokalnim je medijima prošlog mjeseca rekla da se planiraju odseliti iz Ansana zbog Choinog povratka.

Otac je rekao za TV kanal JTBC da je njegova kćerka "briznula u plač" zbog planiranog povratka Choa u Ansan. „To se prvi put dogodilo otkako je napadnuta prije 12 godina. Svi smo plakali s njom ", rekao je muškarac, čije ime i lice nisu otkriveni.

Ansanova gradska vlada također je nedavno zatražila od medijskih agencija da ne snimaju i ne intervjuiraju stanovnike bez dozvole, navodeći probleme s privatnošću i moguće negativne efekte na cijene kuća i obrazovanje djece.