|

Pavić optužen za ratne zločine u Hrvatskoj ostaje u američkom pritvoru

Pavić optužen za ratne zločine u Hrvatskoj ostaje u američkom pritvoru
0
F
FENA
14.11.2007. u 10:03
0
komentara
0

dijeljenja
Pavić optužen za ratne zločine u Hrvatskoj ostaje u američkom pritvoru
Američki savezni sud u Detroitu u utorak je odlučio da Kanađanin srpskog porijekla Goran Pavić, uhapšen na granici sa SAD-om pod optužbom za ratne zločine u Hrvatskoj, ostaje u ekstradicijskom pritvoru do daljnjega, a od Hrvatske je zatraženo da unutar dva mjeseca da dodatne informacije o optužbama za koje se Pavić tereti, rekao je glasnogovornik Imigracijske i granične službe SAD-a.
"Odlukom sutkinje Virginije Morgan, Pavić ostaje u ekstradicijskom pritvoru, a Republika Hrvatska treba u roku od dva mjeseca pružiti informacije, dokaze, o onome za što ga optužuje", rekao je o odluci suda u Detroitu Greg Palmore, glasnogovornik ureda Imigracijske i granične službe, dodajući da Pavić do tada ostaje u pritvoru.

"Ako te informacije budu valjane, sud će onda odlučiti o njegovu izručenju Hrvatskoj", rekao je Palmore u telefonskom razgovoru za Hinu.

Na saslušanje pred Okružnim sudom u Detroitu Pavićeva obitelj iz Kanade je dovela odvjetnicu, a uhapšeni je imao i odvjetnika po službenoj dužnosti, dodao je.

Pavićeva odvjetnica Linda Babich uložila je prigovor na nadležnost federalnog suda za ovaj slučaj, kao i na valjanost ugovora o ekstradiciji između SAD-a i Hrvatske, tražeći da se utvrdi da li su ratni zločini za koje se tereti Pavića, obuhvaćeni tim ugovorom.

Sutkinja Morgan, zakazala je za 4. decembra saslušanje o pitanju sudske nadležnosti.

Pavić (42), rodom iz Hrvatske, profesionalni vozač kamiona nastanjen je u gradu Kitcheneru, 107 km jugozapadno od Toronta, a iz Hrvatske je otišao 1997. Prema riječima članova njegove obitelji, u SAD-u je s kamionom bio više od tisuću puta.

U srijedu su ga službenici američke Carinske i granične službe (CBP) na prijelazu kod Detroita usmjerili na obližnji teretni terminal. Tu je utvrđeno da se nalazi na tjeralici Interpola zbog ratnih zločina u Hrvatskoj. Nakon kontakta s hrvatskim MUP-om, i potvrde da se za njim traga zbog zločina nad hrvatskim civilima, te razgovora s američkim saveznim tužiteljem i imigracijskom službom, Pavić je u petak uhićen, čime je započet postupak njegovog izručenja Hrvatskoj.

Pavić, koji je bio pripadnik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj 1991/1992. godine, optužen je za ratne zločine protiv hrvatskih civila u selu Sotinu kraj Vukovara. Optužen je 2006., u skupini od 17 pripadnika srpskih paravojnih snaga, za "ubojstva, premlaćivanje, zastrašivanje i zatvaranje" mještana Sotina, od kojih se 35 još vodi među nestalima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.