Poslao pismo zvaničnicima
67

Patrijarh Porfirije traži oslobađanje ukrajinskog mitropolita koji je pritvoren zbog veza s Rusijom

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poslao je svim pravoslavnim crkvama, papi Franji, generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu i brojnim organizacijama da se zauzmu da mitropolit višgorodski i černobilski Pavle bude pušten na slobodu.

U pismu poglavara SPC, pored ostalog, stoji da je u "vremenima velikih, teških i opasnih historijskih promjena, obaveza svakog pravdoljubovog čovjeka da, bez obzira na to koje je vere, nacije, kog ideološkog ili političkog opredjeljenja, ukaže na nepravde koje se čine prema pojedincima i njihovim elementarnim ljudskim pravima", navodi se na sajtu SPC.

"Takav primjer je danas svakako njegovo visokokpreosveštenstvo mitropolit višgorodski i černobilski gospodin Pavle, koga je ukrajinski sud smjestio u zatvor. Ličnostima i ustanovama koje poznaju stanje u svetu svakako je jasno da odnosna sudska odluka ne može biti i nije zasnovana na bilo kom zakonu koji važi u iole pravno uređenim državama", naveo je patrijarh Porfirije.

Prema Patrijarhu Porfiriju ukrajinskih mitropolit je osuđen zbog političkih uvjerenja i zbog verbalnog delikta.

"Mitropolit Pavle je zatvoren, a to je eklatantan primjer kršenja ljudskih prava, zbog onoga što on jeste, zbog njegovog ličnog i vjerskog identiteta. Zatvoren je zato što je pravoslavni jerarh, vjeran svojoj Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi i vaseljenskom pravoslavlju", poručio je patrijarh Porfirije.

Mitropolit Pavle se dugo vremena smatra za
Mitropolit Pavle se dugo vremena smatra za "ruskog igrača" u Ukrajini (Foto: EPA-EFE)

Mitropolit Pavle je starješina crkve čiji su monasi optuženi za veze sa Moskvom i kojima je naloženo protjerivanje iz crkve.

Mitropolit je u pritvoru od aprila ove godine, a kako je tada saopćila Služba sigurnosti Ukrajine (SBU), mitropolit Pavle se sumnjiči da je "pravdao oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu i veličao njene učesnike".

Također se sumnjiči da je "narušio ravnopravnost građana po osnovu rasne i nacionalne pripadnosti i njihovih vjerskih ubjeđenja".