"Istočni NATO"
63

Pašinjan pred Putinom kritikovao ODKB: Uz dužno poštovanje, neću potpisati deklaraciju

V. K.
Armenski premijer predsjedavao sjednicom (Foto: Ured premijera Armenije)
Armenski premijer predsjedavao sjednicom (Foto: Ured premijera Armenije)
Zemlje članice ODKB-a, organizacije koju mnogi nazivaju istočnim NATO-om, održale su jučer sastanak u Erevanu pod predsjedavanjem premijera Armenije Nikole Pašinjana.

Sastanku su između ostalog prisustvovali i predsjednici Kazahstana, Bjelorusije, Rusije, ali i Tadžikistana i Kirgistana, a pitanje koje je izazvalo najviše pažnje na sastanku odnosilo se na odnose Armenije i Azerbejdžana.

U svom govoru koji je bio uvod u sastanak, Pašinjan je iznio niz kritika prema djelovanju ODKB-a.

"Žalosna je činjenica da članstvo Armenije u ODKB-u nije spriječilo Azerbejdžan da pribjegne agresivnim akcijama, a još više da do danas nismo mogli donijeti odluku o odgovoru na agresiju Azerbejdžana. Ove činjenice u velikoj mjeri narušavaju ugled ODKB-a kako u našoj zemlji tako i van nje", rekao je Pašinjan.

Dalje, tokom obraćanja Putinu i drugim saveznicima, Pašinjan je kritikovao i nedostatak jasne političke procjene situacije.

"Nedostatak jasne političke procjene situacije i nedonošenje odluke o djelovanju ODKB-a može značiti samo odbijanje organizacije da sprovede obaveze iz savezništva. Osim toga, Azerbejdžan ga tumači i kao zeleno svjetlo za nastavak dalje agresije na Armeniju. To je u suprotnosti ne samo sa slovom, već i sa duhom osnovnih dokumenata ODKB-a. Drage kolege, u ovom trenutku smatram da nacrt Deklaracije ODKB-a i zajedničkim mjerama za pružanje pomoći Armeniji nije u dovoljnoj mjeri završen i uz dužno poštovanje nisam spreman da potpišem ove dokumente", poručio je Pašinjan.

Zbog govora premijera Armenije, mediji su već počeli raspravljati o tome da li će Armenija uopće ostati u ODKB-u. O ovoj temi govorio je i glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

"Ostat će. Događaj je , uprkos svojoj kompleksnosti, uprkos onome što su lideri rekli tokom svojih govora, još jednom potvrdio zahtjev za ovakvim formatom", rekao je Peskov.

Zbog trenutne situacije, naročito na Istoku, Peskov je rekao kako je organizacija poput ODKB-a neophodna, naročito zbog promjene paradigme u međunarodnim odnosima i svijeta koji je prepun sukoba.