Svijet
0

Parlamentarni izbori u Srbiji iduće godine

FENA
Ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu Michael Polt ocijenio je danas da će građani naredne godine na parlamentarnim izborima odlučiti koja je "od dvije Srbije prava".

"Za vas će 2007. vjerovatno biti odlučujuća, prijelomna, kao što je bila 2000. Birat ćete kolosijeke kojim će se Srbija kretati. Jedan smjer vodi uzbrdo, vozom koji se kreće unaprijed, dok drugi ide unazad", rekao je Polt za sutrašnji broj "Nedeljnog telegrafa".

"Potrebno je da prava Srbija istupi", poručio je američki ambasador.

Istakavši da do kraja godine "na horizontu ne vidi izbore" i da nema strah od radikalizacije, Polt je ukazao na osnovni problem u Srbiji - apatiju.

Što se tiče problema oko hapšenja Ratka Mladića, američki ambasador je rekao da više nema smisla ponavljati šta treba da se dogodi s Mladićem i da "akcioni planovi ne mogu zamijeniti akciju".

Polt smatra da je "plan uvijek dobra stvar, ali je glavni, jedini razlog zašto se on pravi da bi se nešto uradilo".

"Znači, hajde da uradimo nešto, i to ne samo u pogledu Mladića. On je ružan djelić historije s kojim moramo da završimo", rekao je Polt, javio je Tanjug.

Komentirajući informacije da u SAD-u postoji program od 12 tačaka koji je, navodno, ponuđen srpskoj vladi, a u kome se traži hapšenje Mladića, ali i bivših generala SCG kao preduvjet za poboljšanje odnosa Amerike i Srbije, Polt je rekao da su dati neki prijedlozi i da se nada da će biti prihvaćeni.

"Da, iznijeli smo vašoj vladi neke prijedloge koji se tiču unapređenja zakona u smislu kako se može napredovati u rješavanju pojedinih problema, uključujući i pitanje Mladića. Nadamo se da je to bilo od pomoći i da će dovesti do uspjeha", istakao je on.

Polt je dodao da su SAD ponudile prijateljsku pomoć, ali da je na srpskoj vladi da odluči šta da radi.

Kada je riječ o rješenju statusa Kosova, američki ambasador je istakao da će ta odluka biti donesena uskoro.

"Stav SAD-a je da bi to trebalo da bude do kraja godine", rekao je Polt i dodao da zvanični Washington očekuje rješenje koje će voditi računa o osnovnim pravima svih ljudi koji žive na Kosovu.