Svijet
0

Parlamentarni izbori u Portugalu: Blizu 10 miliona birača bira novu vlast

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U Portugalu se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima 9,7 miliona registriranih birača bira novi saziv parlamenta i vlast za naredne četiri godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukupno 11.800 biračkih mjesta širom Portugala otvoreno je jutros u osam sati po lokalnom vremenu, a zatvaranje birališta planirano je za 19 sati, dok će biračka mjesta na Azurnim otocima biti zatvorena sat kasnije.

Protekle četiri godine u Portugalu su protekle uz oštre mjere štednje s ciljem ekonomskog oporavka zemlje od krize, a predizborne ankete najavljuju da bi koaliciona vlada Socijadlemokratske partije (PSD) i Socijaldemokratskog centra – Narodne partije (CDS-PP) trebale osvojiti do 38 posto glasova i ostati najjača politička opcija u zemlji.

Najjača opoziciona opcija Socijalistička partija (PS) računa na svojih 30 posto glasova, a za iznenađenje bi joj trebali glasovi neodlučnih birača.

Na današnjim parlamentarnim izborima u Portugalu za glasove birača se bori 13 politikih partija i tri koalicije.

Aktuelni premijer i lider koalicije PSD/CDS-PP Pedro Passos Coelho je jutros iskoristio građansko pravo glasanja i pozvao sugrađane da u što većem broju izađu na izbore.

"Neka izbori proteknu u slobodnom demokratskom duhu", poručio je Coelho.

Uporedo s tim, birače na što veći odziv na izborima pozvao je i predsjednik Portugala Anibal Cavaco Silva, koji je u ranijoj izjavi istakao da su svaki izbori važni, ali da su ovi portugalski od ključne važnosti za budućnost zemlje.

"Naša zemlja je poprište velikih problema i svi moraju pokazati građansku odgovornost. Suzdržavanje i neizlazak na izbore su u ovom slučaju predaja i odustajanje od budućnosti", poručio je Silva.