Svijet
179

Parlament odobrio: Turska ide u rat protiv IDIL-a

Klix.ba
Turski parlament je večeras omjerom glasova 298 "za" i 98 "protiv" odobrio vojnu akciju protiv boraca IDIL-a u Siriji i Iraku, javlja CNN.

Turski parlament je danas raspravljao mogućem napadu svoje vojske na IDIL, a glasanjem je odlučeno da će Turska ipak ući u rat protiv militanata.

Turska je kao članica NATO-a do sada odbijala pridružiti se koalciji koju predvode SAD. No, sada je već jasno da se taj stav promijenio, jer su borci IDIL-a stigli gotovo na granicu Turske. Stotine hiljada ljudi bježe iz pograničnih naselja, a grob djeda osnivača Otomanskog carstva je okružen. Radi se o muzoleju koji se smatra turskom enkalvom uprkos tome što se nalazi na sirijskoj teritoriji.

Osim turskog, parlament Danske je također na današnjoj sjednici usvojio odluku o podršci međunarodnoj koaliciji koju u borbi protiv IDIL-a predvodi SAD, a odlukom se predviđa slanje vojnih aviona i personala.

Parlament je danas ekspresno usvojio prijedlog vlade kojim će u prvoj etapi u Irak i Siriju biti poslano sedam borbenih aviona F-16 i 140 vojnika kao podrška.

Šef danske diplomatije Martin Lidegard je u pisanom saopćenju potvrdio da je Danska preuzela obavezu da da punu podršku koaliciji protiv IDIL-a u koju je uključeno 50 država.

Naglasivši da je IDIL izrastao u globalnu prijetnju sigurnosti, Lidegard je kazao da će danska podrška biti u oblasti politike, vojnih dejstava, humanitarnih i svih drugih sektora.