Francuska
6

Pariz: Policija tokom noći evakuisala i pretražila najprometniju željezničku stanicu u Evropi

Klix.ba
Policija u Parizu, glavnom gradu Francuske, tokom noći je evakuisala putnika sa željezničke stanice Gare du Nord te ju je privremeno zatvorila kako bi provjerila navode o sumnjivim i "opasnim" osobama.

O kakvoj se prijetnji zapravo radi zasad nije poznato, ali je stanica evakuisana i zatvorena te nije bila u funkciji nakon 23:00 sati.

Kako piše Le Parisien, naoružani policijski službenici su tražili tri opasna muškarca. Većina putnika je evakuisana, ali su neke zamolili da ostanu u vozovima dok policija ne pretraži stanicu.

Policijski izvori su otkrili da se radi o muškarcima koji su prvi put uočeni u petak, ali i da su primijećeni u Bordeauxu i Marseilleu tokom vikenda. U ponedjeljak navečer su prodavač karata i kontrolor, koji rade na stanici, obavijestili policiju da će osumnjičeni muškarci putovati TGV vozom i stići na stanicu Gare du Nord oko 23:10 sati.

Le Monde je objavio da policija traži tri muškarca koji su ušli u voz u Valenciennesu zajedno s još 211 putnika. Potraga za njima je trajala više od dva sata, ali niko nije uhapšen. Nešto kasnije je policija okončala potragu pa je rad stanice normalizovan.

Policija je na visokom stepenu pripravnosti nakon serije terorističkih napada koji su se dogodili proteklih godina.