193 nuklearna testa
0

Pariz odbacuje navode da je zataškavao posljedice nuklearnih testiranja u Francuskoj Polineziji

S. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Francuska vlada odbacila je u petak bilo kakve navode o zataškavanju razine radijacije na Tihom oceanu nakon nuklearnih ispitivanja u blizini Francuske Polinezije.

Dvodnevni sastanak u Parizu o posljedicama testiranja koji je sazvao francuski predsjednik Emmanuel Macron započeo je u četvrtak nakon svježih navoda da su ispitivanja od 1966. do 1996. prouzročila skriveno atmosfersko i prizemno zračenje.

"Nije bilo zataškavanja", rekla je Genevieve Darrieusseq, mlađa ministrica odbrane, te je odbacila bilo kakvu službeno izvinjenje Francuske.

U martu je istraživačka web stranica Disclose izazvala je buru s informacijom da je analizirala oko 2.000 stranica deklasificiranih francuskih vojnih dokumenata o gotovo 200 testova provedenih oko Francuske Polinezije.

Radeći sa statističarima i akademicima sa Univerziteta Princeton u SAD-u, zaključili su da "francuske vlasti više od 50 godina skrivaju stvarni utjecaj nuklearnih ispitivanja na zdravlje Polinezijaca."

Okruglom stolu prisustvovala su trojica francuskih ministara, kao i sam Macron.

Edouard Fritch, predsjednik Francuske Polinezije, poluautonomnog francuskog teritorija, rekao je da je Macron obećao otvoriti vojnu arhivu o testovima, ključnom zahtjevu historičara.

"Smatrali smo da je predsjednik imao stvarnu želju okrenuti ovu bolnu stranicu za sve nas, s resursima koji će biti potrebni u budućnosti, kako bi Polinežani mogli obnoviti vjeru koju smo oduvijek imali u Francuskoj", rekao je Fritch.

Događaj je naišao na kritike nekih polinezijskih političara, kao i anti-nuklearnih boraca i historičara, koji kažu da im zakoni o državnoj tajni onemogućavaju odgovarajuću istragu.

Moetai Brotherson, koji se zalaže za nezavisnost, a koji sjedi u nacionalnom parlamentu i predstavlja arhipelag, odbio je prisustvovati ukoliko se Francuska ne izvini za testove.

Iz njegove stranke, Tavini Huiraatira, rekli su da će u petak organizovati suparnički događaj na Tahitiju.

Nuklearni testovi i dalje su izvor duboke ogorčenosti i bijesa u Francuskoj Polineziji, gdje se na njih gleda kao na dokaz kolonijalnih ili čak rasističkih stavova koji zanemaruju život otočana.

SAD i Britanija također su provele na desetke nuklearnih testova na Tihom oceanu tokom trke hladnog rata u naoružanju.

Do sada je samo 63 francuskih polinezijska civila, isključujući vojnike, primilo naknadu za izlaganje zračenju nuklearnim testovima.

Internetska stranica saopćila je da je ponovno procijenila onečišćenje na Gambierskim otocima, Tureji i Tahitiju nakon šest nuklearnih pokusa koji se smatraju najkontaminiranijim u historiji francuskih testiranja na Tihom oceanu.

Tvrde da su se njihovi zaključci potpuno razlikovali od zaključaka Francuske komisije za alternativne energije i atomsku energiju (CEA), čiji su podaci poslužili kao referenca za naknadu štete žrtvama testova.

U jednom je slučaju Disclose istakao da su naslage radioaktivnog tla na atolu tolike da je više od 100 000 ljudi moglo biti kontaminirano.

Francuska je tokom tri desetljeća provela 193 nuklearna ispitivanja u Francuskoj Polineziji sve dok bivši predsjednik Jacques Chirac nije ukinuo program devedesetih godina usljed međunarodne protestne kampanje.