Svijet
0

Pariz gradi zaštitni zid oko Eiffelovog tornja vrijedan 20 miliona eura

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Grad Pariz namjerava izgraditi zid od ojačanog stakla oko baze Eiffelovog tornja visok dva i po metra, kako bi ga zaštitili od eventualnih terorističkih napada. Prema podacima sigurnosnih službi, toranj je i dalje jedna od glavnih meta terorista, javlja Russia Today.

"Opasnost od terorističkih napada u Parizu i dalje je veoma velika, a jedno od 'ranjivih' mjesta je definitivno Eiffelov toranj. On mora biti posebno osiguran. Imamo tri cilja, poboljšati izgled, omogućiti lakši pristup i povećati sigurnost posjetitelja i osoblja", izjavio je pomoćnik gradonačelnika Jean-Francois Martins.

Radi se zapravo o antibalističkoj ogradi koja će štititi čeličnu strukturu, ali i vrtove oko nje. Pristup će biti omogućen kroz nekoliko ulaza, što će olakšati provjeru i praćenje.

Eiffelov toranj visok 300 metara je napravljen 1889. godine i u to vrijeme je bio najviši na svijetu. Trenutno je okružen lančanom ogradom koja je postavljena prije prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u nogometu, a nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je u novembru 2015. godine ubijeno 130 ljudi.

Izgradnja zaštitnog zida će koštati 20 miliona eura i samo je dio projekta vrijednog 300 miliona eura, čiji je cilj zaštita i obnavljanje Eiffelovog tornja koji godišnje posjeti blizu 7 miliona turista.

Plan je postaviti više liftova kako bi se smanjili redovi, a bit će renovirana i donja platforma.

Međutim, neki političari se protive projektu jer smatraju da će Eiffelov toranj biti pretvoren u tvrđavu. Među njima je senator Yves Pozzo di Borgo, ali i neki drugi.

"Ove mjere ne smiju narušiti arhitektonske aspekte okoline", izjavila je političarka Catherine Dumas.

Posljednji teroristički napad u Parizu dogodio se prošle sedmice kada je egipatski državljanin Abdallah El-Hamahmy pokušao mačetom napasti četvoricu vojnika u blizini Louvrea. Na njega je pucano, a pogođen je nekoliko puta i nalazi se u kritičnom stanju.