Svijet
12

Pariz: Blizu 10.000 policajaca protestiralo zbog rasta nasilja

Anadolija
(Foto: EPA)
Blizu 10.000 francuskih policajaca danas se okupilo u Parizu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog porasta nasilja u gradu i neadekvatnog pravnog sistema da se taj problem riješi.

Nezadovoljni policajaci okupili su se danas na Trgu Vendome ispred zgrade Ministarstva pravde i protestirali zbog prošlosedmičnog ranjavanja jednog policajca u neredima. Demonstranti tvrde da je aktuelni francuski pravni sistem manjkav da bi spriječio trend rasta nasilja u Parizu i drugim gradovima.

"Pravda na papiru, policajci u depresiji" i "Procijep policija – pravda" poruke su s demonstrantskih transparenata.

Ovo su prvi protesti koje je organizirao sindikat policajaca još od 1983. godine.

Predsjednik Unije sindikata policajaca Jean-Claude Delage izjavio je da su policajci bili heroji tokom januarskih terorističkih napada u Parizu, a da su danas zaboravljeni.

Neposredno nakon završetka protesta policajaca, francuski premijer je izjavio da će uskoro biti uvedene mjere pooštravanja kazni za korištenje oružja. Dodao je da će biti ubrzani postupci pravnog procesuiranja takvih slučajeva.

"Shvatamo zabrinutost policajaca. Međutim, nikada ne može doći do procjepa između policije i pravde. Policija i pravda su dvije strane medalje", kazao je premijer Valls.

Uporedo s tim, francuski predsjednik Francois Hollande je najavio da će naredne sedmice održati sastanak sa predstavnicima sindikata kako bi saslušao njihove zahtjeve i primjedbe.