Uhapšeni
0

Par nudio tajne nuklearne bombe

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki naučnik i njegova supruga, zaposleni u nuklearnom istraživačkom postrojenju, uhapšeni su danas i optuženi za pokušaj prodaje povjerljivih podataka Venecueli, što bi toj zemlji pomoglo da napravi atomsku bombu, saopštili su američki zvaničnici.

Muškarac i žena su oboje državljani SAD i optuženi su za pokušaj prodaje podataka o nuklearnom naoružanju osobi za koju su vjerovali da je zvaničnik Vlade Venecuele, objavilo je američko Ministarstvo pravde.

Optuženi Pedro Mascheroni (75) i Marjorie Roxby Mascheroni (67) radili su u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamos, u državi Novi Meksiko, i mogli bi da budu osuđeni na zatvorske kazne ako budu progašeni krivim.

Oni su navodno zatražili 793.000 dolara za isporuku povjerljivih podataka kontakt osobi iz Venecuele, koja je, u stvari, bila prerušeni agent Federalnog istražnog biroa.

Ministarstvo pravde je naglasilo da Vlada Venecuele nije ni na koji način umiješana u ovaj slučaj.

Ovaj događaj ipak bi mogao dodatno da pogorša odnose SAD i Venecuele, čiji predsjednik Ugo Chavez često kritikuje politiku Vašingtona.

Pedro Mascheroni je naturalizovani američki državljanin iz Argentine. On je radio u Los Alamosu kao fizičar od 1979. do 1988. godine, a njegova supruga je tu bila zaposlena od 1981. do ove godine. Oboje su imali pristup određenim povjerljivim informacijama.