Preletio 88 metara
22

Papirni avion koji su dizajnirali inžinjeri Boeinga oborio svjetski rekord

I. M.
Foto: CNN, Dominic Alberico
Foto: CNN, Dominic Alberico
Svjetski rekord za najdalji let papirnim avionom oborila su tri inženjera sa avionom koji je preletio ukupno 88 metara, što je skoro dužina terena za američki nogomet.

Pobijedili su prethodni rekord od 77 metara koji je u aprilu 2022. postigao trojac iz Južne Koreje. Prije toga, rekord nije oboren više od jedne decenije.

"To je zaista stavilo stvari na mapu i to je zaista ponosan trenutak za porodicu i prijatelje. To je dobra veza sa svemirom i razmišljanjem na liniji dizajniranja i stvaranja prototipova", rekao je Dillon Ruble, sistemski inženjer u Boeingu i sada rekorder u papirnim avionima.

Ruble je radio zajedno s Garrettom Jensenom, još jednim inženjerom u Boeingu i inženjerom svemirske avijacije Nathanielom Ericksonom. Oni su nedavno diplomirali na studiju vazduhoplovstva i mašinstva na Univerzitetu nauke i tehnologije u Misuriju.

Podvig je zahtijevao mjesece truda, jer je tim uložio skoro 500 sati proučavanja origamija i aerodinamike kako bi stvorio i testirao više prototipova. Inžinjeri su svoj konačni dizajn testirali 2. decembra 2022. godine u Crown Pointu u Indiani, gdje je rekord postignut trećim bacanjem aviona.

"Nadamo se da će ovaj rekord dugo trajati. To je 4,6 metara više od najdaljeg bacanja koje smo ikada izveli. Bilo je potrebno mnogo planiranja i mnogo umijeća da se obori prethodni rekord", rekao je Jensen.

Tim je odlučio da će njihova najbolja šansa za obaranje svjetskog rekorda biti dizajn aviona koji se fokusira na brzinu i minimalan otpor, tako da avion može preletjeti daleku udaljenost za kratko vrijeme.

Prikupljajući inspiraciju od raznih hipersoničnih aviona koja mogu letjeti brže od pet puta veće brzine od zvuka, posebno NASA X-43A, tim je osmislio pobjednički dizajn papirne letjelice, kasnije nazvan "5 maha".

"Avioni punog opsega i papirni avioni imaju velike razlike u svojoj složenosti, ali oba rade na istim fundamentalnim principima. Neke od istih metodologija dizajna mogu se primijeniti na oba. Jedna od ovih metoda bio je naš proces dizajna metodom pokušaja i greške. Na primjer, mi bismo teoretizirali o pregibu koji bismo mogli promijeniti na našoj ravni, preklopiti ga, baciti ga i uporediti udaljenost s prethodnim varijantama kako bismo utvrdili je li promjena bila korisna“, rekao je Ruble.