Prijećeno mu otkazom
34

Boeing pod sve većim pritiskom, inženjer prijavio probleme u proizvodnji

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Boeing se našao pod još većim pritiskom nakon što je zviždač američkim regulatorima prijavio probleme u proizvodnji nekih aviona ove kompanije.

Riječ je o inženjeru Samu Salehpouru, koji je optužio Boeing da je žurio u proizvodnji Boeingovih modela 787 i 777. On tvrdi da mu je prijećeno otkazom nakon što je šefovima izrazio zabrinutost. No, iz Boeinga navode da su "tvrdnje netačne" te da su uvjereni u sigurnost svojih aviona.

"Pokrenuta pitanja su predmet rigorozne inženjerske analize pod nadzorom Federalne administracije za avijaciju. Ova analiza je potvrdila da ovi problemi ne predstavljaju rizik po sigurnost te da će avion služiti nekoliko desetljeća", tvrde iz Boeinga.

Dionice Boeinga su pale za 2 posto u utorak nakon što je FAA potvrdio da istražuje tvrdnje, a kompanija je saopćila da je isporučila samo 83 aviona kupcima u prva tri mjeseca ove godine, što je najmanje od 2021. godine.

Optužbe koje je iznio zviždač posljednje su u nizu koje fokus stavljaju na sigurnost Boeingovih aviona. Kompanija se već suočila s istragom i drugim pravnim problemima nakon što je čep nekorištenih vrata aviona otpao s manjeg modela 737 Max 9 tokom leta u januaru ove godine.

Putnici nisu ozbiljnije povrijeđeni, no Boeing je zapao u krizu. Privremeno su prizemljene desetine aviona Boeing 737 Max 9 te su pokrenute istrage, što je dramatično usporilo proizvodnju.