Svijet
0

Papandreu podnio ostavku na mjesto premijera Grčke

FENA
Grčki premijer George Papandreu zvanično je u srijedu saopćio da podnosi ostavku, uputivši "želje za uspjeh novom premijeru" u poruci naciji koja je objavljena na televiziji prije planiranog razgovora sa šefom države Carolosom Papuliasom.

"Upućujem želje za uspjeh novom premijeru", kazao je premijer, ne navodeći ime svog nasljednika. Naglasio je samo da je izbor njegovog nasljednika "posebno institucionalan, što jača institucije", javio je AFP.

"Srdačno zahvaljujem grčkom narodu na njegovom otporu u ovim teškim prilikama, koji je omogućio da se dobije na vremenu i da naše partnere ubijedimo" da pomognu zemlji, kazao je Papandreu.

Također je poručio da će Grčka primijeniti sve odluke vezane uz paket pomoći te će sve učiniti da ostane u eurozoni.

Poslije njegovog razgovora sa šefom države Carolosom Papuliasom, predsjednik je održao sjednicu s liderima triju stanaka, socijalistom Papandreouom, njegovim konzervativnim rivalom Antonisom Samarasom i liderom četvrte grčke stranke, krajnje desnog Laosa, saopćilo je predsjedništvo republike.

Na ovoj sjednici, koju osporava komunistička i radikalna ljevica, trebalo je formalizirati vladinu koaliciju. Poslije sjednice bit će saopćen sastav nove grčke vlade i ime njenog šefa.