Rješenje dužničke i političke krize
0

Danas dogovor o sastavu nove grčke vlade

SRNA
Antonis Samaras
Antonis Samaras
Grčki premijer Jorgos Papandreu i lider opozicije Antonis Samaras sastat će se danas da dogovore sastav nove vlade, koja će preuzeti dužnost nakon što aktuelni premijer podnese ostavku.

Sporazum o formiranju nove vlade je postignut nakon sastanka od sat i po dva lidera sa predsjednikom Karolosom Papouliasom o rješenju i dužničke i političke krize u zemlji.

U saopštenju predsjednika navodi se da će oni razmatrati ko će biti novi premijer, ali se ističe da Papandreu neće više biti na čelu vlade.

"Premijer i lider opozicije razgovaraće danas o novom premijeru", navodi se u saopštenju, piše danas "Sunday Telegraph".

Prelazna vlada predvodiće zemlju do izbora, koji će biti održani 19. februara, saopšteno je iz Ministarstva finansija. 

Evropska unija dala je 24 sata Atini u subotu da objasni kako će formirati vladu nacionalnog jedinstva koja treba da odobri paket pomoći EU.

Papandreu i njegovi protivnici pokušavaju da isposluju sporazum prije današnjeg sastanka ministara finansija kako bi pokazali da je Grčka ozbiljna po pitanju spašavanja zemlje od bankrota.
Očekuje se da će prelazna vlada biti na čelu zemlje tri ili četiri mjeseca kako bi osigurala novi sporazum o rješenju duga i uplatu nove tranše zajma koji je Grčkoj neophodan da izbjegne bankrot. 

Prvobitni sporazum uslijedio je nakon sedam dana intenzivne političke drame nakon što je Papandreu objavio da će sporazum iznijeti na referendum. 

On je povukao svoj plan u četvrtak nakon snažnog protivljenja evropskih lidera i poslanika u grčkom parlamentu.