{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa u SAD-u: Međureligijsko okupljanje u Washingtonu

F
10.4.2008. u 11:26
0
0
Papa u SAD-u: Međureligijsko okupljanje u Washingtonu
0
Papa u SAD-u: Međureligijsko okupljanje u Washingtonu
Foto: Reuters
Papa Benedikt će sljedeće sedmice prvi put zvanično boraviti u Sjedinjenim Državama gdje će posjetiti Washington i New York.
On će, između ostalog, biti domaćin međureligijskog okupljanja u vašingtonskome kulturnom centru koji nosi ime njegovog prethodnika. Predstavnici najbrojnih svjetskih religija pozvani su da se sastanu s papom i razgovaraju o zajedničkoj zabrinutosti.

Tome međureligijskom okupljanju u Washingtonu, u kulturnom centru Papa Ivan Pavao Drugi, prisustvovat će oko 200 osoba.

"Bit će tu predstavnici hinduske, budističke, jevrejske i islamske vjerske tradicije, a glavna tema konferencije je 'Vjere u izgradnji mira'", kazao je svećenik James Wiseman, profesor vjerskih studija na univerzitetu Catholic i stručnjak za međuvjerski dijalog.

Papa Benedikt će se obratiti svim prisutnim, pozdravit će ga više predstavnika ostalih vjerskih tradicija, a mlađi članova iz svake od pet vjerskih tradicija će mu uručiti simbolične poklone.

Predstavnik muslimana, kojih je u SAD-u između šest i osam miliona, bit će direktor Islamskog društva sjeverne Amerike doktor Sayyid Syeed, izvijestila je VoA.

“Katolici i muslimani imaju poseban odnos. Katolici su se generacijama borili za priznanje i poštovanje. Njihovo iskustvo u toj borbi je direktno vezano za naša nastojanja da se izborimo za takav status islama u Americi“, kazao je direktor Sayyid i dodao da se raduje susretu s papom.

Tokom posjete Turskoj papa Benedikt XVI je posjetio jednu džamiju i molio u njoj. Bila je tek druga posjeta te vrste u povijesti.

Podsjećajući na taj trenutak, Syeed kaže: ”Želio bih osigurati da ako postoje ikakva nerazumijevanja oko islama, sjednemo i o tome razgovaramo. Jer jedino u iskrenom i otvorenom dijalogu možemo prevazići razlike koje imamo kako bismo snažnije doprinijeli stvaranju mira među ljudima, nacijama i vjerama...“

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: