Svijet
9

Papa u SAD-u: Kreator nas nikada ne napušta niti se kaje što nas je stvorio

Klix.ba
(Foto: EPA)
Papa Franjo je danas započeo svoju posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, a u prigodnom govoru obznanio je ciljeve svoga dolaska.

Papa je ispred Bijele kuće pred oko 15.000 građana pozvao na hitno rješavanje problema kojeg su izazvale klimatske promjene. On je pozdravio politiku predsjednika Baracka Obame koji u narednih deset godina emisiju štetnih gasova u SAD-u planira smanjiti za 28 posto.

"Mi kroz svoju vjeru znamo da nas kreator nikada ne napušta. On nikada ne zaboravlja svoj plan niti se kaje što nas je stvorio. Čovječanstvo još uvijek ima sposobnost da zajedničkim radom izgradi naš zajednički dom", rekao je papa Franjo.

Prije samo nekoliko mjeseci, papa je naljutio predstavnike desničarske Republikanske partije i skeptike po pitanju klimatskih promjena kada je otvoreno podržao aktivnosti ka smanjenju efekta globalnog zagrijavanja.

Pored podrške Obami, papa je skrenuo pažnju i na problem imigranata rekavši kako je on sam dijete imigranata te da su Sjedinjene Američke Države izgrađene pomoću imigrantskih porodica.

Republikanci nisu presretni što je u Washington došao čelnik katoličke crkve koji je poznat po svojim stavovima lijevog političkog spektra, uključujući i blaži tretman imigranata.