{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa u SAD-u: Budite aktivniji vjernici i rušite zidove među vama

26.9.2015. u 19:19
0
11
Papa u SAD-u: Budite aktivniji vjernici i rušite zidove među vama
0
Papa u SAD-u: Budite aktivniji vjernici i rušite zidove među vama
Foto: EPA
Svoju posjetu SAD-u papa Franjo završava u Philadelphiji. U misi koju je održao u katedrali Svetog Petra i Pavla, papa Franjo je poručio vjernicima da moraju biti aktivniji i bliže crkvi.
Govoreći na misi papa Franjo je citirao papu Lea XIII, koji je obraćajući se Katharine Drexel, časnoj sestri koja je rođena u Philadelphiji a kasnije proglašena za sveticu, upitao: "Šta je s tobom? Šta ćeš ti uraditi? Te riječi su promijenile Katherinin život, jer je na osnovu pitanja pape Lea XIII shvatila da svaka žena i muškarac imaju svoju misiju, a na nama je da odgovorimo najbolje što možemo", rekao je papa.

Papa Franjo je kazao da ova pitanja danas treba usmjeriti na mlade ljude i na žene.

"Znamo da budućnost crkve zavisi od vašeg angažmana. Ovo je pitanje naročito važno za zemlju u kojoj jedna petina župa nema svećenika, poručio je papa Franjo.

Papa je također razgovarao sa biskupima i svećenicima iz Pensilvanije u katedrali koja je već 151 godinu sjedište nadbiskupije u Philadelphiji. On je pozvao crkvene lidere u SAD-u da ulože više energije da bi doprli do mladih ljudi i onih koji su na periferiji društva.

"Volio bih da povijest crkve u ovom gradu bude obilježenja rušenjem zidova, a ne njihovom gradnjom", poručio je papa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: