Svijet
0

Papa u posjeti Brazilu, najvećoj katoličkoj zemlji na svijetu

FENA
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo odlazi u ponedjeljak na svoje prvo putovanje u inostranstvo u svom pontifikatu, i to u Brazil, najveću katoličku zemlju u svijetu koja se još ne smiruje od neviđenog socijalnog bunta što je izbio u junu.

Papa Franjo, prvi latinsko-američki papa i isusovac u historiji, predvodit će 28. Svjetski dan mladih (JMJ) u Rio de Janeiru na kojemu se očekuje 1,5 miliona mladih hodočasnika iz 170 zemalja svijeta, uglavnom iz Latinske Amerike. Ovogodišnji JMJ se održava pod geslom "Pođite i učinite mojim učenicima sve narode". Bivši nadbiskup Buenos Airesa, kojem je 76 godina, želi ujedno dati zamah Katoličkoj crkvi na tom kontinentu koja u zadnja tri desetljeća gubi utrku s protestantskim crkvama.

U okviru susreta s mladim katolicima na plaži Copacabani i u "campusu Fidei" u Guaratibi, 40 km od Rija, Papa će posjetiti favelu, siromašni kvart, bolnički odjel za liječenje ovisnika o cracku i zatvor. Umjesto na službenim primanjima, vrijeme će radije provesti u razgovoru sa svećenicima. Više od 30.000 policajaca i vojnika mobilizirat će se za ovaj događaj koji vlasti opisuju kao "najveću sigurnosnu operaciju u historiji Rija".

Sigurnost je pojačana nakon masovnih protesta koji su uzdrmali ovog južnoameričkog orijaša usred nogometnog Kupa federacija. Stotine hiljada mladih Brazilaca protestovalo je diljem zemlje tražeći bolje javne službe, iskazujući svoju ogorčenost zbog raširenosti korupcije i protiveći se golemim troškovima za organizaciju Mundijala 2014. Brazilski ateisti i grupa Anonymous iz Rija, jedan od glavnih organizatora junskim protestima, pozvali su na proteste odmah po Papinu dolasku u Rio u ponedjeljak.

Oni se bune zbog više od 30 miliona eura koliko će gradske vlasti potrošiti za organizaciju JMJ-a i Papine posjete. Proteste su najavili homoseksualni aktivisti i feministička udruženja.

Sveti Otac je u nedjelju nakon Angelusa pozvao vjernike s prozora papinske palače (u kojoj ne stanuje) da ga "u molitvi prate" na njegovu putu u Brazil.

"Dolje će biti toliko mladih iz svih dijelova svijeta. Zato to možemo nazvati sedmicom mladih. Protagonisti ove sedmice bit će mladi", istaknuo je.

Papa Franjo će tokom šestodnevnog boravka u Brazilu održati 13 govora na 12 različitih mjesta. U Brazilu živi najveći broj katolika u svijetu: 123 miliona, po zadnjem popisu iz 2010. Njihov udio je s 91,8 posto stanovništva u 1970. pao na 64,6 posto u 2010. godini, prenosi u ponedjeljak agencija Hina.