{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa ponudio oprost putem Twittera

17.7.2013. u 10:26
3
29
Papa ponudio oprost putem Twittera
3
Papa ponudio oprost putem Twittera
Papa Franjo (Foto: Anadolija)
Papa Franjo ponudio je oprost svim katolicima koju budu pratili njegovu službu na Svjetski dan mladosti, makar i putem Twittera.
Vatikan je najavio da će papa ponuditi plenarni oprost učesnicima na festivalu u Rio de Janeiru, što će biti i njegovo prvo putovanje na čelu katoličke crkve.

Hodočasnicima u brazilskom gradu zagarantovano je oproštenje, a papa je ponudu proširio i na ljude koji će događaj pratiti na televiziji, radiju ili internetu.

Plenarni oprost nudi potpuno pomilovanje od vremenske kazne (koja bi se trebala izdržati u ovom ili narednom životu) za grijehe koji su već oprošteni u ispovijedi.

Crkva uči da oproštenja reduciraju vrijeme provedeno u čistilištu.

Kardinal Manuel Monteiro de Castro, čelnik vatikanskog ureda koji brine o oproštenjima, izdao je dekret koji navodi kako katolici širom svijeta mogu dobiti djelimični oprost ukoliko budu molili s papom za mlade katolike.

U Rio de Janeiru se očekuju dva miliona hodočasnika i stotine hiljada mladih katolika. Festival će se održati u periodu od 23. do 28. jula, a papa će se obratiti desecima hiljada hodočasnika na plaži Copacabana 25. jula. Tokom pet dana festivala, papu će čuvati 600 vojnika.

Zbog nedavnih protesta i političkih nemira u Brazilu, bit će potrebno 8.500 vojnika kako bi osigurali festival.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: