Svijet
0

Papa: Srbiji, CG, Makedoniji i Kosovu potrebni su mudri učitelji

FENA
Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu potrebni su "mudri učitelji" i "sveti pastiri" koji će znati te zemlje iz teškoga nasljedstva realnoga socijalizma voditi prema europskoj integraciji, ne prepuštajući se da ih zatruju relativizam i materijalizam, obilježja Zapada, kazao je papa Benedikt XVI. biskupima Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metoda na svršetku njihova pohoda 'ad Limina', javlja KTA.

Crkva koja živi i djeluje u tim zemljama nadahnjuje se i u službi je Krista, a ne nacionalnih i etničkih blokova, kazao je između ostaloga Sveti Otac, govoreći biskupima, koji su tijekom pohoda govorili o "potrebi čišćenja pamćenja" od drama nedavne prošlosti i kako su voljni izgraditi istinski dijalog između 500 tisuća katolika, koliko ih živi u njihovim državama kao i ekumenski i međuvjerski dijalog.

Sveti je Otac kazao kako poslanje Crkve na tim prostorima nije lako, ali je pozvao sve katolike da budu "evanđeoski kvasac koji kvasi društvo". Zajedničko djelovanje će imati pozitivan odraz na društvo, jer je savjesti "oblikovane prema Evanđelju lakše potaknuti da izgrađuju ljudskije društvo", kazao je Sveti Otac.

Osvrnuvši se na ujedinjenje Europe i na prinos lokalnih crkvi tome procesu, Papa je istaknuo sličnu obvezu za srpsku, crnogorsku, makedonsku i kosovsku zajednicu, a to je teška obveza zbog, kako je rekao, "nedostatka sredstava" i "malenosti katoličkih snaga".

Nije lako zaboraviti teško nasljedstvo više od četrdeset godina jednostranoga mišljenja, te su godine stvorile društveno ponašanje koje se nije zasnivalo na slobodi i pojedinačnoj odgovornosti, a istovremeno je teško oprijeti se napastima zapadnjačkoga materijalizma s opasnostima relativizma i etičkoga liberalizma, radikalizma i političkoga fundamentalizma. Nemojte se obeshrabriti, radije ujedinite snage i strpljivo nastavite svoje djelo, uvjereni da će se, s Božjom pomoću, ubrati plodovi koje će On učiniti da dozriju prema Njegovim tajanstvenim nacrtima spasenja – zaključio je Sveti Otac.