Svijet
0

Papa se susreo s državnim vrhom Austrije

FENA
Prvog dana svoga pohoda Austriji, papa Benedikt XVI. u poslijepodnevnim satima razgovarao je s predsjednikom Republike Austrije Heinzom Fischerom u njegovu uredu u Hofburgu. Nakon toga, Papu su pozdravili ostali austrijski dužnosnici, predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatski zbor, javljaju austrijski mediji.

Predsjednik Fischer istaknuo je kako je konstruktivni element austrijske politike dijalog vjera. Posebno je pritom istaknuo nastojanja kardinala Franza Königa, koja vrlo uspješno nastavlja kardinal Christoph Schönborn.

Osvrnuvši se potom na ulogu Europe u današnjem svijetu te njen doprinos mirnijoj i sigurnijoj budućnosti, predsjednik je istaknuo kako je Europska unija mirovni projekt, koji posebno dolazi do izražaja nakon pada komunizma, čvrste temelje toj Europi dalo je kršćanstvo, zalažući se za ljudska prava.

Papa je u pozdravu izrazio radost zbog nazočnosti mnogih diplomatskih predstavnika, te im je zahvalio na svim zalaganjima za svoje zemlje, ali i na nastojanjima za zajednički mir i razumijevanje među narodima.

Austrija tijekom godina nije samo dostignula ekonomski napredak, već je postala i model suživota, koncept socijalnog partnerstva. Potreba za tim je posebno došla do izražaja nakon pada totalitarnih režima, a Europa je razvila potrebu za ujedinjenjem kontinenta, koji bi ojačao mir i pravedni razvoj. Svoj doprinos tome kao poveznica dala je i Austrija, zemlja koja se nalazi granici nekadašnjeg Zapada i Istoka, kazao je Papa.

On je poručio da Europa ne smije negirati svoje kršćanske korijene, koji su kao kvasac naše civilizacije na početku trećeg tisućljeća.

Kršćanstvo je duboko utisnuto u sve zemlje, pa tako i u Austriju, što ne potvrđuju samo mnoge crkve, vjera ima potvrdu i u mnogobrojnim ljudima. Ulogu u tome ima i Mariazell, veliko austrijsko nacionalno svetište, koje je ujedno i mjesto susreta različitih europskih naroda, dodao je Papa.

Papa je upozorio kako je Europa proživjela i pretrpjela mnoge teške zablude, između ostaloga zloporabu religije i razuma u imperijalističkim ciljevima i nepoštovanje dostojanstva čovjeka u teorijskom ili praktičnom materijalizmu.

Globalizacija se ne može zaustaviti, ali je velika odgovornost politike da se ne razvija na račun siromašnih zemalja i siromašnijih u bogatim zemljama i tako postane teret budućim naraštajima, poručio je Papa.

On je istaknuo i potrebu potpore mladima kako bi zasnovali obitelji, i postali očevi i majke.

Papa je svoj posjet Austriji počeo u petak liturgijskom svečanošću ispred crkve Am Hof u Beču, sjedišta hrvatske katoličke misije u glavnom austrijskom gradu. Nakon toga se na nedalekom Judenplatzu susreo s predstavnicima židovske kulturne zajednice i u tihoj molitvi odao počast žrtvama holokausta.

Sveti Otac danas će predvoditi misu u poznatom štajerskom marijanskom svetištu Mariazellu,

Papino hodočašće u Mariazell smatra se vrhuncem njegovog trodnevnog posjeta Austriji.

Na misnom slavlju povodom 850. obljetnice osnutka marijanskog svetišta u Mariazellu, koje svake godine privuče milijun hodočasnika, očekuje se oko 33.000 vjernika.

Papa će u nedjelju slaviti misu u katedrali svetog Stjepana u Beču, a tijekom večeri će se vratiti u Rim.

Za praćenje Papina posjeta Austriji, prema tiskovnom uredu austrijske biskupske konferencije, akreditirano je ukupno 1.700 novinara.+ Austrija je poduzela i jake sigurnosne mjere za Papin posjet, te mobilizirala oko 2.200 policajaca, od čega 150 pripadnika elitne antiterorističke skupine i 1.340 vojnika.