{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa raščinio 848 svećenika zbog seksualnog zlostavljanja djece

S
6.5.2014. u 22:16
33
103
Papa raščinio 848 svećenika zbog seksualnog zlostavljanja djece
33
Papa raščinio 848 svećenika zbog seksualnog zlostavljanja djece
Foto: EPA
Vatikan je danas prvi put objelodanio podatak da je u proteklih 10 godina, zbog seksualnog zlostavljanja djece, papa raščinio 848 svećenika, a 2.572 svećenika dobilo je posljednju opomenu.
Taj podatak je iznio stalni ambasador Vatikana u sjedištu UN u Ženevi nadbiskup Silvano Tomasi, tokom rasprave o primjeni Ugovora UN protiv torture.

Posmatrači ističu da je posebno značajno što Tomasi nije osporio zaključak da seksualno nasilje nad djecom treba da se tretira kao tortura.

Prema Tomasijevim riječima, od 2004. godine u Vatikanu je dokumentovano više od 3.400 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece, a samo prošle godine registrovan je 401 slučaj.

Poslije odgovarajućeg postupka, papa je odlučio da 848 svećenika više ne može da obavlja tu dužnost, dok su 2.572 svećenika kažnjena posljednjim opomenama, što se uglavnom radi kada je optuženi star ili bolestan.

Tomasi je rekao da u Vatikanu "više nema klime nekažnjivosti, već naprotiv postoji potpuna riješenost da se očisti kuća" i spriječe novi slučajevi seksualnog zlostavljanja djece.

"Kada je riječ o tom problemu, mislim da smo prešli prag i da sada seksualnom zlostavljanju djece pristupamo sistematski, sveobuhvatno i krajnje konstruktivno", rekao je Tomasi, prenosi AP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: