Kao na nogometnom meču
50

Papa prvi put nakon 500 godina u Marseju: Na stadionu ga dočekala koreografija

B. H.
Papa Franjo je u subotu služio misu za desetke hiljada ljudi na stadionu u francuskom gradu Marseju. Bila je to glavna stavka njegove dvodnevne posjete ovoj mediteranskoj metropoli.

"Dobro jutro, Marseille, dobro jutro, Francuska!" rekao je papa na francuskom otvarajući misu na Stade Velodromeu kojoj je nazočio i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Franjo je u "papamobilu" ušao na stadion nakon što su ga u tom posebnom otvorenom vozilu provozali ulicama grada, primajući pozdrave stanovnika mašući vatikanskim i francuskim zastavama.

Kad je počelo misno slavlje, vladalo je blagdansko ozračje, tribine stadiona kapaciteta 67.000 gledatelja bile su gotovo pune, a stajalo se i na terenu u blizini stadiona koji je "naviknut" na nogometne utakmice.

Prema podacima lokalnih vlasti, na stadionu je bilo 50.000 ljudi, dok se oko 100.000 prolaznika izmjenjivalo na ulicama tokom putovanja papamobila.

Franjo je u Marseille stigao u petak. Očekuje se da će pozvati evropske zemlje na sjevernoj obali Sredozemlja da budu tolerantnije prema migrantima koji dolaze.

U čast papinog posjeta, Marsej je ukrašen žuto-bijelim bojama koje simboliziraju Vatikan. Franjo je prvi papa u posljednjih 500 godina koji je posjetio ovaj lučki grad smješten na jugu Francuske.

Prvog dana svog putovanja Papa je posjetio i spomenik posvećen pomorcima i migrantima koji su poginuli u moru.