Svijet
0

Papa posjetio Ugandu: Afrika je kontinent nade

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Prilikom svoje posjete Ugandi, papa Franjo pozvao je na toleranciju i suživot, te kritikovao vlasti ove afričke zemlje.

Veliki broj vjernika okupio se u Kampali, glavnom gradu ove istočnoafrike zemlje kako bi pozdravili vrhovnog poglavara Katoličke crkve. Kako prenosi CNN, više hiljada vojnika i policajaca osiguravalo je mjesto događaja.

Kako je izjavio, glavni razlog njegove posjete jeste odavanje počasti ugandskim kršćanima ubijenim u 19. stoljeću.

Naime, između 1885. i 1887. ugandske plemenske vođe naredile su ubistva 45 katoličkih i anglikanskih misionara, s ciljem smanjivanja rastućeg utjecaja kršćanstva u toj zemlji. Ubijeni misionari kasnije su postali poznati pod imenom Ugandski mučenici, a papa Pavao VI ih je 1984. godine proglasio svecima.

"Podsjećaju nas na to kako su vjera, uviđavnost, tolerancija i zajedništvo pomogli u ekonomskom, kulturnom i društvenom razvoju ove zemlje", rekao je Papa prilikom posjete spomeniku Ugandskih mučenika.

Dan ranije posjetio je Keniju i 11 sirotinjskih kvartova Nairobija, glavnog grada ove zemlje. I tada je, kao i Ugandu, ukazao na siromaštvo i socijalnu nejednakost koja vlada u ovim zemljama.

"Dok jedni uživaju u bogatstvu, drugi nemaju osnovne namirnice. Za takvo stanje ne postoji nikakvo opravdanje. Svi se moraju uključiti kako bi se promijenilo ovakvo stanje", rekao je poglavar Katoličke crkve, obraćajući se vlastima ovih zemalja.

Njegova naredna destinacija tokom njegove turneje po Africi bit će Centralnoafrička Republika.