Papa Franjo u posjeti Africi: Ne zabrinjavaju me teroristi, već komarci

F
FENA
25.11.2015. u 17:02
20
39
Papa Franjo u posjeti Africi: Ne zabrinjavaju me teroristi, već komarci
20
Papa Franjo u posjeti Africi: Ne zabrinjavaju me teroristi, već komarci Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo izjavio je u srijedu da će ponuditi "duhovnu i materijalnu" podršku tokom svoje prve afričke turneje kada će se, između ostalog, obratiti brzo rastućoj katoličkoj kongregaciji i nastojat će da premosti podjele između hrišćana i muslimana.
Papa u srijedu dolazi u Keniju, prije nego što otputuje u Ugandu, drugu zemlju pogođenu napadima militanata. Nakon toga on će posjetiti Centralnoafričku Republiku, zemlju razdiranu sukobima muslimana i hrišćana.

"Odlazim s radošću u Keniju, Ugandu i među braću u Centralnoafričkoj Republici. Nadajmo se da će ova posjeta dati bolje plodove, i duhovne i materijalne", izjavio je on novinarima u avionu koji je letio za Najrobi.

Očekuje se da se milioni hrišćana - katolika i ostalih - pojavi na javnoj misi, što predstavlja izazov za nacionalne snage sigurenosti da sačuvaju Papu i ogromnu masu ljudi.

Kenija je meta niza napada somalske grupe al Shabaab u protekle dvije godine u kojima je ubijeno stotine ljudi. U 2013. godini, u napadu naoružanih pripadnika al Shabaaba u tržnom centru u Najrobiju ubijeno je 67 ljudi.

Potencijalno najopasnija mogla bi biti posljednja stanica turneje u Centralnoafričkoj Republici. Deseci ljudi ubijeni su tu od septembra u nasilju između većinski muslimanskih Seleka pobunjenika i hrišćanskih antibalaka milicija.

Upitan da li je nervozan, Papa je odbacio brige šalom: "Da budem iskren, jedina briga su mi komarci. Da li ste ponijeli sprej?"

Afrička Katolička crkva bilježi značajan rast, s procijenjenih 200 miliona vjernika u 2012., a očekuje se da će ta brojka porasti na pola milijarde do 2050. Oko 30 posto od 45 miliona kenijskog stanovništva su kršteni katolici, među kojima je i predsjednik države Uhuru Kenyatta.

On će se obratiti vjernicima na javnoj misi na Univerzitetu Najrobi u četvrtak i očekuje se da traži prevazilaženje etničkih podjela koje dugo potresaju Keniju.

"Živimo u vrijeme kada se vjernici i osobe dobre volje pozivaju da utru put za uzajamno razumijevanje i poštovanje, i da pomognu jedni drugima kao članovi naše jedine ljudske porodice", naveo je Papa u poruci uoči puta.

Kenijski mediji javili su da je najmanje 10.000 policajaca razmješteno u prijestonici kako bi osigurali Papinu posjetu, koja uključuje obilazak regionalnog štaba UN-a u Najrobiju tokom kojeg će govoriti o temi klimatskih promjena.

U Ugandi će 12.000 policajaca biti razmješteno tokom posjete, a Papa će održati misu u subotu i nakon toga obratit će se mladima na kontinentu koji ima veliku populaciju mladih ljudi.

U Centralnoafričkoj Republici, on će obići džamiju u jednom od najopasnijih kvartova prijestonice Banguija.

Francuski zvaničnici žestoko su se zalagali da bi Vatikan trebao razmotriti otkazivanje posjete Banguinju ili je svesti na manji obilazak, prenosi Reuters.


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: