Papa okončao posjetu Africi velikom misom

S
SRNA
20.11.2011. u 18:34
0
9
Papa okončao posjetu Africi velikom misom
0
Papa okončao posjetu Africi velikom misom Foto: AP
Papa Benedikt Šesnaesti okočao je danas trodnevnu posjetu Africi velikom misom na stadionu u Kotonuu, privrednoj prijestonici Benina, u srcu oblasti poznatoj po vudu religiji.
Poglavar Katoličke crkve pozvao je na pomirenje u obraćanju koje je prevođeno na deset afričkih jezika i emitovano putem video linka na Trg Svetog Petra u Vatikanu. Misi u Beninu prisustvovalo je oko 80.000 ljudi.

Papa ih je pozvao okupljene da „obrate pažnju na plač siromašnih, slabih i izgnanih“, kao i onih koji boluju od side i drugih bolesti, prenosi BBC.

Papa je domaćinima predao dokument u kojem je predstavljena njegova duhovna „mapa puta za Afriku“. Ona uključuje doktrinu okretanja drugog obraza i praštanja, kako bi se riješili konflikti na kontinentu, uključujući one koji su zasnovani na etničkim podjelama.

Vudu je zvanično priznata religija u Beninu, gdje je praktikuje oko 40 posto populacije. Slična uvjerenja dijele stanovnici zapadnog dijela Afrike, naročito u Togu, Gani i Nigeriji.

U ovim zemljama, vudu nema nijednu negativnu konotaciju po kojima je poznat na zapadu, a mnogi Afrikacni koji su zvanično kršćani ili muslimani koriste neke elemente vudua u praktikovanju svoje religije, naročito u vrijeme krize.

Katolicizam u Africi je u porastu, za razliku od Evrope, gdje se iz godine u godinu bilježi veliki pad broja aktivnih vjernika.


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: