Kritikovao trgovinski embargo
0

Papa objašnjavao Fidelu Castru šta je njegov posao

SRNA
Fidel Castro i papa (Foto: AFP)
Fidel Castro i papa (Foto: AFP)
Papa Benedict Šesnaesti kritikovao je trgovinski embargo protiv Kube na kraju posjete ovom ostrvu i podržao razvoj društva u kojem svako ima pravo na osnovne slobode.

Poglavar Rimokatoličke crkve izrekao je ove komentare na aerodormu u Havani u prisustvu kubanskog predsjednika Raula Castra.

Papa Benedict je rekao da niko ne treba da bude isključen iz društva zbog ograničavanja ličnih sloboda ili nedostatka materijalnih sredstava, te da se situacija još više pogoršava restriktivnim ekonomskim mjerama uvedenim spolja, koje "nepošteno opterećuju" kubanski narod.

Američki trgovinski embargo uveden je ubrzo poslije revolucije na Kubi 1959. godine.

Poglavar Katoličke crkve rekao je da svi Kubanci treba da imaju priliku da "grade društvo širokih horizonata", radi obnove i međusobnog pomirenja.

Papa se prethodno sastao sa liderom kubanske revolucije i bivšim predsjednikom Fidelom Castrom, i održao misu na otvorenom u Havani.

Stariji Castro i papa su tokom kraćeg sastanka "razmijenili ideje" u veoma prijatnoj atmosferi, izjavio je portparol Vatikana.
Njih dvojica su se našalili na račun svojih godina, pošto Benedict ima 84, a Castro 85, a bivši kubanski vođa potom se interesovao o papinim poslovima.

Papa Benedict mu je opisao svoju službu, pričao o putovanjima po inozemstvu i izrazio zadovoljstvo povodom toplog prijema na Kubi. Njih dvojica potom su razgovarali o nesposobnosti nauke da riješi sve izazove u budućnosti.

Castro je rekao mu je drago što su papa Ivan Pavao Drugi i Majka Tereza proglašeni za svece jer su "oboje učinili mnogo za Kubu, naročito Majka Tereza, koja je posvetila život najsiromašnijima".

Papa se založio da Katolička crkva dobije veću ulogu na Kubi i da Veliki petak bude proglašen za državni praznik.