Svijet
0

Papa na Twitteru ima više od 6 miliona sljedbenika

FENA
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Na Twitter profilu pape Franje je zabilježeno više od 6 miliona sljedbenika, uz 2,7 miliona novih u samo 48 dana pontifikata koji su se pridružili onima pape Benedikta. To predstavlja porast broja od prosječno 60.000 dnevno.

Prag od pet miliona je prijeđen 4. aprila, manje od mjesec dana nakon izbora prvog argentinskog pape u historiji.

Od 12. decembra, datuma kada je Benedikt XVI. poslao prvi tweet na engleskom sa svog profila @pontifex, 3,3 miliona ljudi u svijetu odlučilo je pratiti papu na devet jezika: engleskom, španskom, talijanskom, francuskom, njemačkom, portuglaskom, arapskom, poljskom i latinskom. Oni to često čine iz zanimanja ili simpatije, ali ponekad s namjerom da vrijeđaju papu ili pokrenu proces skandala u crkvi.

Papa Franjo je odaslao svoju prvu poruku 17. marta i od onda je napisao 27 tweetova. Sadržaj je često izrazito vjerski iako je papa Franjo izravniji i jednostavniji od Benedikta XVI. On često tweeta kako bi izrazio solidarnost sa žrtvama katastrofa.

Broj pratitelja na španskom (2, 1 milion) brzo se približava onima na engleskom (2,4 miliona). Zabilježen je i veliki porast sljedbenika na portugalskom (278.000) približavanjem početka Svjetskog dana mladih krajem jula u Rio de Janeiru.