Vatikan
0

"Papa ima imunitet"

SRNA
Papa Benedict XVI
Papa Benedict XVI
Papa Benedict XVI, kojeg su žrtve optužile da je odgovoran za prikrivanje seksualnog zlostavljanja djece unutar Katoličke crkve, ne može biti pozvan kao svjedok na bilo koje suđenje, pošto kao šef države ima imunitet, saopštio je danas Vatikan.

„Papa je šef države i ima isti pravni status kao svi ostali šefovi država“, rekao je listu „Corriere della Sera“ najviši vatikanski pravni zvaničnik Giuseppe dalla Torre.

Advokati koji zastupaju žrtve seksualnog zlostavljanja sveštenika u nekoliko slučajeva u SAD izjavili su da žele da papa svjedoči. Oni pokušavaju da dokažu da je Vatikan zanemario izvještaje o zlostavljanju djece.

Papa ima diplomatski imunitet zato što više od 170 zemalja, uključujući SAD, imaju diplomatske odnose sa Vatikanom. Ove zemlje priznaju Vatikan kao suverenu državu, a papu kao njenog suverenog lidera.

Dalla Torre je odbacio sugestije da su američki biskupi - od kojih su neki optuženi da su samo preseljavali sveštenike-pedofile iz biskupije u biskupiju, umjesto da ih predaju policiji - obični službenici Katoličke crkve, što bi njihovog šefa činilo automatski odgovornim.

Papa u svojim besjedama uoči vaskršnjeg praznika nijednom nije pomenuo krizu koja potresa Katoličku crkvu, pošto skoro svakodnevno stižu informacije o otkrićima novih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u prošlosti, uz tvrdnje da je crkva prikrivala ove događaje.