|

Papa Franjo zatražio uklanjanje svoje statue u Buenos Airesu

Papa Franjo zatražio uklanjanje svoje statue u Buenos Airesu
0
Klix.ba
11.7.2013. u 12:14
2
komentara
0

dijeljenja
Papa Franjo zatražio uklanjanje svoje statue u Buenos Airesu
Papi Franji nikako ne odgovara silna medijska pažnja te se svim silama trudi izbjeći svrstavanje u zvijezde. Zbog toga je nedavno zatražio uklanjanje njegove statue u prirodnoj veličini u katedrali u Buenos Airesu.
Od postavljanja spomenika vjernici su ga počeli obilaziti u vrtu katedrale, kako bi iskazali čast pontifikatu, dok su turisti dolazili kako bi se fotografisali pored spomenika.

Međutim, papa, nekadašnji nadbiskup argentinske prijestolnice, bio je užasnut tim vijestima. Odmah je nazvao svećenika odgovornog za postavljanje spomenika i naredio mu da ga ukloni.

Crkveni izvori naveli su medijima kako je papa odlučan u izbjegavanju stvaranja kulta ličnosti, kakav je uživao Ivan Pavao II.

Od svog proglašenja, papa Franjo se trudi da ga svijet vidi kao skromnu osobu te ima veoma malo strpljenja za svu pompu i muke koje dolaze uz poziciju poglavara 1,2 milijarde svjetskih katolika.

Rijetko nosi odoru i ostale dodatke tradicionalno vezane za papu, insistirajući na jednostavnoj bijeloj odori i željeznom križu. Odbio je useliti u luksuzni papinski apartman, govoreći kako je isuviše grandiozan, te živi u skromnoj gostinjskoj kući za svećenike u posjeti, sa kojima svakodnevno jede i razgovara.

Ipak, njegovo tretiranje poput medijske zvijezde je neizbježno. Pogotovo sada kada se uklanjanje statue poklopilo sa njegovim imenovanjem muškarcem godine u izboru talijanske verzije magazina Vanity Fair.
Ostaje da se vidi da li će papa zabraniti i izgradnju muzeja posvećenog njemu, a koja je najavljena prije dvije sedmice.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...