Svijet
2

Papa Franjo: Politika je prljav, ali prijeko potreban zanat

Anadolija
Papa Franjo (Foto: Anadolija)
Papa Franjo (Foto: Anadolija)
Papa Franjo tokom susreta sa učenicima jezuitskih škola u Vatikanu kazao je da je politika prljava profesija “ali i potrebna za ostvarivanje zajedničkog dobra”.

Napomenuo je i da je politika značajna profesija koja omogućava borbu za prava svih ljudi.

“Za kršćane bavljenje politikom je velika dužnost u cilju ostvarivanja zajedničkog dobra i uzvišenih ciljeva. Politika je prljava, ali možda zato što se njome ne bave pravi vjernici i kršćani”, smatra papa Franjo.

Tokom susreta sa učenicima jezuitskih škola rekao je da u svijetu vlada veliko siromaštvo, naglasivši kako svi mladi ljudi trebaju da se bore protiv ekonomskih i društvenih nepravdi u svijetu. Papa Franjo istako je da nikada nije silno želio da bude poglavar katoličke crkve jer bi mu to bilo dosadno te je odbio da živi luksuzan život.

“Nisam želio da postanem papa. Neko ko želi da bude papa zapravo ne voli sam sebe”, tvrdi papa Franjo.

Sveti otac istakao je da ne želi da se ne preseli u zvaničnu papsku rezidenciju i da će nastaviti da živi u običnom crkvenom hotelu u Vatikanu.

“To je povezano sa karakterom. Mislim da trebam da živim sa običnim ljudima. Osjećao bih se pomalo izolovanim da živim sam. To bi bilo pogrešno, ali i dosadno”, tvrdi papa Franjo.