Svijet
0

Papa Franjo u svojoj prvoj posjeti rimskoj sinagogi

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Poglavar katoločke crkve, papa Franjo danas je prvi put posjetio rimsku sinagogu i tom prilikom razgovarao sa predstavnicima jevrejske zajednice, naglasivši važnost međureligijske saradnje.

Svoju posjetu papa je počeo polaganjem vijenca na spomen ploču ispred sinagoge, kojom je obilježena deportacija Jevreja 1943. godine, te između ostalog i stradanje dvogodišnjeg dječaka ispred sinagoge 1982. godine.

Papa Franjo je treći papa koji je posjetio rimsku sinagogu, nakon pape Ivana Pavla II 1986. godine i pape Benedikta XVI 2010. godine

"Mržnja koja dolazi iz rasizma i predrasuda, ili još gore, ukoliko se dešava u Božije ime, zaslužuje naš prezir i osudu", istakao je tokom susreta Ruth Dureghello, predsjednik jevrejske zajednice u Rimu.

Papinu posjetu rimskoj sinagogi pratile su velike sigurnosne mjere, a oko 800 policajaca i vojnika bilo je angažovano.

Papa je sa predstavnicima jevrejske zajednice najviše razgovarao o vjerskim temama. Prije 50 godina Drugi vatikanski koncil je objavio izjavu Nostra aetate s kojom se otvorila sezona dijaloga između Katoličke crkve i judaizma, a danas je papa Franjo potvrdio kako se više nikada nećemo vratiti u predkoncilijansko razdoblje.

Jevrejska sinagoga u Rimu datira iz 1870. godine, iz vremena kada je Italija postala ujedinjena zemlja.