Svijet
0

Papa Franjo: Napadi na Izrael su antisemitski

FENA
Tokom sastanka s jevrejskim čelnicima u Vatikanu u srijedu, papa Franjo je izjavio da su napadi na Izrael antisemitski, saopćio je Svjetski jevrejski kongres (WJC).

"Napasti Jevreje je antisemitizam, ali i izravni napad na državu Izrael također je antisemitizam. Može biti neslaganja među vladama oko političkih pitanja, ali država Izrael ima svako pravo da egzistira u sigurnosti i prosperitetu", izjavio je papa Franjo tokom privatnog susreta s jevrejskim čelnicima, saopćio je WJC koji zastupa jevrejske zajednice i organizacije širom svijeta.

Misija Svete stolice pri UN-u potvrdila je da se Papa sastao s predstavnicima WJC-a i ostalim jevrejskim čelnicima, ali nije potvrdila te njegove komentare.

Sastanak je imao za cilj obilježiti 50. godišnjicu proklamacije Nostra Aetate, ili Objave odnosa između Crkve i nehrišćanskih religija od strane pape Pavla VI.

WJC navodi u saopćenju da je Nostra Aetate "potrpuno transformirala i poboljšala odnose između Jevreja i katolika". Grupa je također pohvalila papu Franju zbog obilježavanja godišnjice.

"Njegova jasna i nedvosmislena podrška jevrejskom narodu od ključnog je značaja za nas", izjavio je predsjednik WJC Ronald Lauder, u saopćenju objavljenom nakon susreta s Papom.