Historijska posjeta
10

Papa Franjo u Irskoj priznao sramotu zbog odvratnih zločina pedofilije u redovima Crkve

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo danas je tokom prve posjetu Irskoj u 39 godina priznao propust crkvenih vlasti da se na primjeren način obračunaju s odvratnim zločinom pedofilije u svojim redovima.

Papa Franjo je kazao da ovo predstavlja sramotu za katoličku zajednicu, javlja Reuters. On je naglasio da je postiđen, prenio je BBC.

Inače, ovo je bila prva posjeta jednog pape toj zemlji od 1979. godine, kada je Smaragdni otok posjetio papa Ivan Pavle II.

"Ne mogu a da ne priznam ozbiljan skandal u Irskoj koji je rezultat zlostavljanja mladih ljudi od pripadnika Crkve, koji su bili odgovorni za njihovu zaštitu i naobrazbu. Propust crkvenih vlasti - biskupa, vjerskih velikodostojnika, svećenika i ostalih - da se suoče s tim odvratnim zločinima opravdano je izazvao zgražanje i bijes te i dalje predstavlja sramotu za katoličku zajednicu", kazao je danas papa Franjo .

Pozvao je Irsku da ne zaboravi "moć kršćanske poruke", koja je održala zemlju u prošlosti i koja to može činiti i u budućnosti.

Premijer Leo Varadkar, homoseksualac koji je bio dio uspješne kampanje za legalizaciju istospolnih brakova i liberalizaciju pobačaja, kazao je da su zbog zločina pedofilije u Crkvi "rane još uvijek otvorene" te da "treba još puno učiniti kako bi se postigla pravda, istina i zacijelile rane žrtava i preživjelih".