U četvrtak
527

Papa Franjo pozvao pripadnike svih religija na zajednički post za prestanak pandemije

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo je podržao inicijativu muslimanskih lidera i ostalih pojedinaca širom svijeta koji su pozvali pripadnike svih religija na zajednički post i molitve u četvrtak za prestanak pandemije koronavirusa.

Arapski medij Siasat piše da je papa Franjo pozvao sve pripadnike religija da se 14. maja pridruže zajedničkom postu i molitvi, a posebno je naglasio da se treba poštovati ramazanski post i da se svi iskreno pomole kako bi "Bog pomogao čovječanstvu u prevladavanju pandemije koronavirusa".

"Sjetite se, 14. maja svi vjernici zajedno, vjernici različitih religijskih tradicija, treba da se mole, poste i čine dobra djela", kazao je papa Franjo nakon što je izrecitovao molitvu "Regina Coeli".

Međutim, to je potvrđeno i na službenom Twitter profilu poglavara Rimokatoličke crkve.

"Pozdravljam prijedlog Visokog odbora za ljudsko bratstvo da se vjernici svih religija duhovno okupe 14. maja u danu molitve i posta, i zamole Boga da čovječanstvu pomogne da prebrodi koronavirus", napisano je.

Ovakvu inicijativu su pozdravili i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, kao i glavni imam džamije Al-Azhar dr. Ahmed el-Tayeb.

"U teškim vremenima moramo zajednički biti opredijeljeni za mir, humanost i solidarnost. Pridružujem se njegovoj svetosti papi Franji i glavnom imamu Al-Azhar džamije šeiku Ahmedu el-Tayebu i njihovom pozivu za zajedničku molitvu za čovječanstvo 14. maja - to će biti trenutak za razmišljanje, vjeru i nadu", napisao je Guterres na Twitter profilu.

I ostali svjetski lideri su se odazvali ovom pozivu, uključujući prestolonasljednika Abu Dhabija šeika Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, zatim libanonskog predsjednika Michela Aounnanda i carigradskog patrijarha Bartolomeja.
Visoki odbor za ljudsko bratstvo uspostavljen je tokom papine posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima prošle godine. On okuplja vjerske lidere i predstavnike obrazovnih i kulturnih zajednica širom svijeta, inspirisane Dokumentom o ljudskom bratstvu koji su potpisali sveti otac i šeik Ahmed el-Tayeb, glavni imam Al-Azhar džamije.