Svijet
0

Papa Franjo: Ohrabrimo mlade da se uključe u društvo

FENA
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo upozorio je u ponedjeljak da globalna kriza prijeti da se stvori izgubljena generacija mladih, besposlenih ljudi.

"Globalna kriza nije donijela ništa dobro mladim ljudima. Prošle sedmice sam vidio podatke o tome koliko ima mladih, nezaposlenih. Prijeti nam mogućnost da imamo generaciju nezaposlenih", rekao je Papa novinarima koji ga prate u avionu na putu za Brazil, prenosi agencija Tanjug.

Papa (76) je rekao da je cilj njegovog puta da "ohrabri mlade ljude da se integrišu u društvo" i da uvjeri društvo da ih ne napuste.

"Kada izolujemo mlade ljude, mi im činimo nepravdu. Mladi ljudi pripadaju porodici, kulturi, vjeri. Ne smijemo da ih ostavimo same", rekao je papa Franjo na svom prvom putu u inostranstvo.

On je kazao da mladi predstavljaju budućnost, ali su to i stariji koji imaju mudrost stečenu iz života, historije, svoje zemlje i svoje porodice.

Papa će boraviti u Brazilu do 28. jula tokom obilježavanja Svjetskog dana mladih, velikog rimokatoličkog praznika među mladim vjernicima.