U novoj knjizi
21

Papa Franjo o psihoanalizi i ženama koje su obilježile njegov život

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo (Foto: EPA)
U novoj knjizi razgovora "Papa Franjo: Politika i društvo" koja je nastala na osnovu razgovora francuskog naučnika Dominiquea Woltona s papom, otkriveno je kako je Papa Franjo u dobi od 42 godine išao na psihoanalizu te kako su žene obilježile njegov život.

"Šest mjeseci sam jednom sedmično išao kod nje kako bih razjasnio neke stvari. Bila je jevrejka, bila je veoma dobra osoba i mnogo mi je pomogla", rekao je papa koji je u tom periodu bio poznat pod imenom Jorge Mario Bergoglio

U to vrijeme bio je voditelj isusovačkog reda u Argentini. Na pitanje zašto ne živi u vatikanskoj palači papa je rekao da iz psihijatrijskih razloga ne može živjeti sam.

U razgovoru je spomenuo i osobe koje su obilježile njegov život, a posebno žene.

"Zahvaljujem Bogu što sam u svom životu upoznao prave žene. Najviše sam zahvalan dvjema bakama, sestri i majci koju su teškoće snalazile jedna za drugom. U pubertetu sam imao i prijateljice, 'djevojke'... Druženje sa ženama me obogatilo", rekao je.

Knjiga ima 432 stranice i bit će objavljena 6. septembra kada papa ide na službeno putovanje u Kolumbiju. U njoj papa govori i o siromaštvu i sukobima, migracijskoj krizi, degradaciji koliša, odnosu sa islamom, svećenicima pedofilima, braku osoba istog spola i sekularnosti.