Svijet
91

Papa Franjo nije gledao TV od 1990. godine

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo je otkrio da TV nije gledao od 1990. godine te da se oslanja na svoju Švicarsku gardu, tjelohranitelje koji se brinu za njegovu sigurnost, kako bi se informisao, posebno o rezultatima omiljenog nogometnog tima San Lorenza, objavio je Telegraph.

Papa Franjo je rekao da TV nije gledao 25 godina, pa čak ni mečeve San Lorenza za koji navija. Dodao je da je posljednji put upalio TV 1990. godine.

"Odlučio sam da TV nije za mene", izjavio je papa u intervjuu za argentinske novine La Voz del Pueblo.

Kako bi saznao rezultat svog omiljenog tima, papa pita članove Švicarske garde, tim tjelohranitelja i vatikansku malu vojsku, koja mu svake sedmice napravi tebelu s rezultatima.

Papa je otkrio i da čita samo jedne novine, talijansku La Repubblicu. Ta informacija sigurno neće prijati urednicima vatikanskih novina L'Osservatore Romano, kao ni urednicima novina Avvenire, koje su u vlasništvu Talijanske biskupske konferencije.

Kada ga je novinar pitao šta mu najviše nedostaje, rekao je da je to slobodno šetanje ulicama i odlazak u piceriju. Argentinski novinar mu je rekao da uvijek može naručiti pizzu u Vatikan.

"Da, ali to nije isto. Lijepo je otići u pizzeriju. Ja volim šetati. Kada sam bio kardinal u Buenos Airesu volio sam šetati ulicama", kazao je papa.

Slično je izjavio i u martu, kada je dao intervju za meksičku televiziju povodom druge godišnjice njegovog izbora za papu.

Novinara je zanimalo da li poglavar rimokatoličke crkve mirno spava s obzirom na to da je na njegovim leđima veliki teret zbog uloge koju ima.

"Spavam mirno i čvrsto. Legnem u 21 sat, čitam sat vremena, potom zaspim, a onda se budim u 4 sata ujutro i ustajem", izjavio je papa te dodao da se tokom dana odmara sat vremena.