{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa donio Zakon protiv seksualnog zlostavljanja djece u Vatikanu

12.7.2013. u 14:44
0
7
Papa donio Zakon protiv seksualnog zlostavljanja djece u Vatikanu
0
Papa donio Zakon protiv seksualnog zlostavljanja djece u Vatikanu
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo donio je Zakon protiv seksualnog ili fizičkog zlostavljanja djece u Vatikanu, saopćila je Sveta stolica.
Takvi postupci već su smatrani zločinom prema crkvenom zakonu, ali sada ih je i Vatikan, grad država gdje žive stotine ljudi, stavio van zakona. Zakon pokriva i dječiju prostituciju, kao i stvaranje ili posjedovanje dječije pornografije.

Kako javlja Radio Vatikan, zakon ima i "šire područje". U vatikanski pravni sistem dodane su i odredbe međunarodnih zakona protiv ratnih zločina, rasne diskriminacije, ponižavanja ili kažnjavanja, kao i tekst iz Ženevskih konvencija.

Papa Franjo donio je nove zakone kao "moto proprio", što znači da je dokument njegova vlastita inicijativa.

Novi kazneni zakoni također su dio nadogradnje vatikanskog pravnog sistema, koja je počela za vrijeme pape Benedikta XVI.

Mreža preživjelih koje su zlostavljali svećenici (SNAP), američka grupa koja zastupa žrtve svećenićkog zlostavljanja, odbacila je zakon kao "gest pranja savjesti".

"Za vatikanski ugled, ovo je uspješan potez. Za sigurnost djece, ovo je još jedan korak nazad. To će pomoći u poticanju lažnog utiska reforme i dovesti do još više problema. Crkvena hijerarhija ne treba nova pravila o zlostavljanju. Treba slijediti davno uspostavljene svjetovne zakone o zlostavljanju. Treba da se bori za, a ne protiv stvarne reforme arhaičnih, grabljivcima odgovarajućih svjetovnih zakona", rekao je David Clohessy, direktor SNAP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: