Svijet
0

Papa Benedikt XVI puni 85 godina

FENA
Papa Benedict XVI (Foto: Arhiv/AFP)
Papa Benedict XVI (Foto: Arhiv/AFP)
Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Benedikt XVI danas proslavlja 85. rođendan, koji će provesti kao i svaki drugi radni dan.

Katolički duhovni vođa ranije je saopćio kako ne želi nikakvo posebno slavlje povodom svog rođendana, ali će današnji dan provesti s bratom Georgom Ratzingerom i gostima iz rodne mu Bavarske.

Papa Joseph Ratzinger je u ranijem saopćenju naveo kako će njegov rođendan proteći kao "običan radni dan".

Joseph Ratzinger, koji je rođen 16. aprila 1927. godine u gradiću Merktl am Inn u Bavarskoj, u obitelji policajca i kuharice, za poglavara Rimokatoličke crkve izabran je 19. aprila 2005. godine kao 265. papa po redu, kada je i preuzeo ime Benedikt XVI.

Duhovni lider koji danas proslavlja rođendan u četvrtak će obilježiti i sedmu obljetnicu od izbora za papu, javila je agencija Anadolija.

Joseph Ratzinger, u periodu od sedam godina koje je proveo kao papa, obišao je 23 destinacije u svijetu i 27 u Italiji. Posljednje papino putovanje bila je posjeta Meksiku i Kubi.

Kao jedan od najvećih problema s kojima se u okviru sedmogodišnjeg službovanja susreo ovaj duhovni lider zabilježeni su navodi o pedofiliji.